POSLEDNJA NOĆ POGINULOG POLICAJCA SRBINA: Odlazim u Kumanovo neki tamo pucaju, brzo ćemo da završimo
Foto: MUP Makedonija

Boban Ivanović pao u borbi protiv terorista OVK

POSLEDNJA NOĆ POGINULOG POLICAJCA SRBINA: Odlazim u Kumanovo neki tamo pucaju, brzo ćemo da završimo

Planeta -
Boban je bio pripadnik Specijalnih policijskih snaga (ESZ - Jedinica za specijalne zadatke), a pored njega ubijeno je još sedam njegovih kolega. Policija se suočila s najopasnijom terorističkom grupom koja je dejstvovala u regionu

Srbin Boban Ivanović, policajac iz specijalnih jedinica makedonske policije, poginuo je u subotu 9.maja u Kumanovu, ali niko od srpskog življa nije bio ugrožen.

Tužna vest zatekla je porodicu Ivanović još preksinoć, kada su Bobanove kolege pokucale na vrata kuće u selu Stajkovce, u skopskoj opštini Gazi Baba. Znali su da im donose tužnu vest. Tog dana porodici je rekao da ide na zadatak u Kumanovo. Bio je kratak: „Ma neki tamo pucaju, plaše narod, brzo ćemo završiti“. Ispostavilo se da nisu bili u pitanju sitni kriminalci, već grupa terorista UČK s Kosova.

- Javili su nam sinoć da je Boban poginuo. Moja sestra je jako loše, ne može da govori. Ne znam šta da vam kažem, to je strašna tragedija za porodicu - rekla je svastika ubijenog policajca.

Boban je bio pripadnik Specijalnih policijskih snaga (ESZ - Jedinica za specijalne zadatke), a pored njega ubijeno je još sedam njegovih kolega. Zasad su, pored Ivanovića, objavljena imena ubijenih policajaca Žarka Kuzmanovskog, Saše Samoilovskog, Nenada Serafimovskog, Isamedina Osmanija i Gorana Ilievskog.

Kako je saopštio MUP Makedonije, u dvodnevnoj akciji stradalo je ukupno osam policajaca, a 37 povređeno je u sukobu s teroristima. Zvaničnici makedonske policije saopštili su da je poginulo najmanje 14 terorista i da se još češljaju kuće u Divljem naselju. Zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga, danas i sutra u Makedoniji traju dani žalosti.

Akcija policije u Kumanovu završena je tokom jučerašnjeg popodneva i iz makedonskog MUP-a tvrde da je teroristička grupa, koja se više od 24 sata sukobljavala s policijskim snagama, potpuno neutralizovana.

Ivo Kotevski, portparol MUP, istakao je da se „policija suočila s najopasnijom terorističkom grupom koja je dejstvovala u regionu“.

- Za velikim brojem njenih članova bile su raspisane međunarodne poternice za izvršena krivična dela, a lideri grupe bili su petorica kosovskih državljana koji su poznati po tome što su formirali paravojne strukture u regionu - rekao je Kotevski.

On je dodao da su osumnjičeni kao lideri te grupe Muhamed Krasnići, takozvani Komandant Mališeva,

Mirsad Ndrecaj - Komandant NATO, Sami Ukšini - Komandant Sokoli, Beg Rizaj - Komandant Begu i Deme Šehu - Juniku, sva petorica s Kosova.

Među 14 poginulih, koji su nosili uniforme sa oznakama UČK, jeste i Džafer Zumberi iz Đakovice. Kotevski je istakao da niko do sada nije prijavio žrtve među civilnim stanovništvom.

„Sumnjamo da je broj poginulih terorista veći, budući da su objekti u kojima su se krili značajno uništeni. U ovom trenutku policija češlja teren, a mogu da kažem i da je nađen veliki arsenal oružja“, rekao je Kotevski.

Kotevski je dodao da su grupu koja se preksinoć, nakon celodnevnog sukoba s policijom, predala činili makedonski državljani koji su ranije bili gonjeni zbog ubistava i razbojništava.

Teroristička grupa je u Makedoniju ušla početkom meseca, a sredinom maja bilo je planirano da počnu napadi na civile i strateške državne institucije. Iz makedonskog MUP-a je novinarima u Skoplju rečeno da se još ne zna tačan broj terorista koji su učestvovali u oružanom sukobu s policijom u Kumanovu, ali da je njihov broj sigurno veći od 40.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track