POSTHUMNA PORUKA Osnivač Šarlija ubijenom uredniku: Odvukao si tim crtača u smrt
Foto: AFP

Kolumna Anrija Rusela

POSTHUMNA PORUKA Osnivač Šarlija ubijenom uredniku: Odvukao si tim crtača u smrt

Planeta -
"Zaista ti ovo zameram", objavo je u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu "Nuvel Obs"

PARIZ - Osnivač Šarli Ebdoa uputio je danas kritike ubijenom uredniku satiričnog nedeljnika Stefanu Šarbonijeu da je "odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu.

Anri Rusel (Henri Roušel) koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli Ebdoa" (koji se tada zvao "Hara-Kiri Ebdo") obratio se Šarbonijeu posthumno rečima:

"Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu "Nuvel Obs", prenela je "Raša tudej". Rusel (80), koji piše pod pseudonimom Delfejl de Ton, izjavio je da Šarbonije bio "neverovatan momak", ali takođe tvrdoglav.

"Zbog čega je osećao potrebu da odvuče tim u preterivanje?", zapitao je Rusel, misleći na karikature proroka Muhameda koje je list objavio na naslovnoj strani 2011. godine.U terorističkom napadu na satirični nedeljnik Šarli Ebdo u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track