POSTIGNUT OKVIRNI DOGOVOR O BUDUĆNOSTI SIRIJE: Vlada i opozicija pričale o političkoj tranziciji
Foto: AP

Biće bolje

POSTIGNUT OKVIRNI DOGOVOR O BUDUĆNOSTI SIRIJE: Vlada i opozicija pričale o političkoj tranziciji

Planeta -

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je večeras u Ženevi da su sirijska vlada i opozicija na mirovnim pregovorima postigle "okvirni dogovor" koji definiše proces političke tranzicije u skladu s rezolucijom UN.

De Mistura je na kraju poslednje runde mirovnih pregovora pod okriljem UN rekao da su razgovori, započeti 23. februara, postavili čvrstu osnovu za dalje razgovore.

Specijalni izaslanik je dodao da će tokom marta organizovati narednu rundu pregovora.

"Sada imamo jasnu agendu koja se sastoji od četiri dela", rekao je De Mistura i dodao da je dodat četvrti deo o borbi protiv terorizma, na zahtev sirijskih vlasti.

Prva tri dela se odnose na upravljanje, ustav i organizovanje izbora pod nadzorom UN.

Sirijska opozicija saopštila je malo ranije su da su mirovni pregovori o Siriji završeni bez konkretnih rezultata, ali u pozitivnijoj atmosferi od prethodnih rundi razgovora.

"Pregovori su završeni bez jasnog rezultata, ali mogu da kažem da je ovog puta pozitivnije. Prvi put smo razgovarali na prihvatljiv i temeljan način o budućnosti Sirije i političkoj tranziciji", izjavio je novinarima Nasr al Hariri, šef delegacije sirijske opozicije.

Prema njegovim rečima, najveći napredak predstavlja razgovor o političkoj tranziciji Sirije. Ne navodeći detalje, Hariri je rekao da sirijska opozicija želi da nastavi mirovne pregovore koji se održavaju pod okriljem UN.

Mirovni pregovori o Siriji održavaju se u Ženevi, evropskom sedištu UN, koje nastoje da okončaju rat u Siriji, u kojem je od marta 2011. godine stradalo više od 310.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track