Prikaži najnovije vesti
NASLOVNA Američki komandni centar strateške nuklearne odbrane; Autor; AP
TRAMP U VELIKOM PROBLEMU

POTPUNI KRAH INFRASTRUKTURE: Stanje alarmantno, Americi preti opasan NUKLEARNI INCIDENT!

Planeta 6

Veći deo nuklearnih objekata u SAD izgrađen je tokom Ajzenhauerove administracije, a u nekim slučajevima i ranije

Predsednik Donald Tramp više puta je istakao kako želi da američki nuklearni potencijali budu "najbolji na svetu", ali već u prvoj fazi njegov plan je naišao na ozbiljnu prepreku. Infrastruktura u kojoj se čuvaju i održavaju američki nuklearni projektili u "alarmantnom je stanju", izvestio je Kongres, piše Newsweek.rs.

Veći deo infrastrukture u kojoj je smešten američki nuklearni program, uključujući i objekte za proizvodnju i istraživanje, kao i skladišta za nuklearno naoružanje, izgrađeni su pre šezdeset godina. Ostarele zgrade zahtevaju stalne popravke i renovacije kako bi se osigurala bezbednost zaposlenih i naoružanja. Ali čak se ni to ne dešava u dovoljnoj meri.

Preko 3.7 milijardi dolara fali za izvođenje već odloženih "esencijalnih popravki" američke nuklearne infrastrukture koju nadgleda i kontroliše Nacionalna nuklearna bezbednosna administracija (NNSA), polu-autonomno telo pri Ministarstvu energetike.

Problemi s održavanjem su "alarmanti" i predstavljaju "rizik izbijanja opasnog nuklearnog incidenta", rekao je kongresmen Tom Ohaleran, tokom saslušanja povodom izveštaja Doma oružanih snaga o nuklearnoj infrastrukturi.

Foto: Američki komandni centar strateške nuklearne odbrane; Autor; AP Foto: Američki komandni centar strateške nuklearne odbrane; Autor; AP

Upozorenja dolaze u trenutku kada Vašington počinje da uliva preko bilion dolara u modernizaciju nuklearnog arsenala u narednih 30 godina. Jedan od prioriteta nove administracije, međutim, može biti potpuno ugrožen podacima koje je predstavila NNSA.

"Veći deo NNSA objekata izgrađen je tokom Ajzenhauerove administracije i u nekim slučajevima, u vreme projekta Menhetn. Ne znam da li postoji veće pretnja po nuklearnu bezbednost od stanja NNSA infrastrukture", rekao je Frank Kloc, administrator za NNSA.

Iako se u prostorijama NNSA istražuju nuklearne tehnologije, zaposleni agencije su suočeni sa tavanicama koje prokišnjavaju, pokvarenom ventilacijo, pa čak i sa "rutinskim susretima sa zmijama i glodarima", ispričao je Majkl Rajhart, viši menadžerski konsultant za nulearne objekte.

Istovremeno s zabrinjavajućim izveštajima iz NNSA, Kancelarija za bezbedan transport pri Ministarstvu energetika takođe je predstavila svoj izveštaj u kojem se navodi da bi prevoz stotina nuklearnih glava širom zemlje, šro bi podrazumevao Trampov plan modernizacije podrazumeva, bio izuzetno opazan s obzirom na "sveprosutan problem s alkoholom" među radnicima, koji bi nuklearne bombe pritom prevozili u ostarelim kamionima.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

SVEVIDEĆE OKO NA NEBU: Evo čime se bavi 5 milijardi vredna američka obaveštajna agencija za koju niko ne zna (FOTO)

REVOLUCIJA U INDUSTRIJI ČELIKA: Ideja stara 150 godina prepolovila troškove proizvodnje, ali...

MEDITERAN NIKADA NIJE BIO BLIŽI: Ovo je nova ruska strategija za Bliski istok

POSLEDICE INDUSTRIJSKOG RAZVOJA: "Živi mrtvaci" hodaju azijskim gradovima

DOM PUSTINJSKIH LOVACA NA BLAGO: Ove stene čuvaju tajnu izgubljene drevne civilizacije Sahare (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE


Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir