POTUČENI: U Hrvatskoj živi samo 331 Jugosloven, a opet ih smatraju najvećom pretnjom!
Foto: Printscreen Yt

Anketa pokazala

POTUČENI: U Hrvatskoj živi samo 331 Jugosloven, a opet ih smatraju najvećom pretnjom!

Planeta -
Prema poslednjem popisu stanovništva 0,007 odsto stanovnika Hrvatske izjasnilo se kao Jugosloveni

ZAGREB - Poslednjih meseci, paralelno s predsedničkom kampanjom, u Hrvatskoj se intenzivirala borba protiv Jugoslovena, kojih, prema poslednjem popisu, u celoj toj zemlji ima 331.

Moglo bi se reći da se protiv Jugoslovena vodi pravi verbalni rat, čiji su poruka i smisao možda najbolje sažeti na transparentu koji su ispred Ministarstva branitelja razvukli veterani demonstranti: "1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslovena".

Premda se pod Jugoslovenima misli na aktualnu vlast kojoj se pripisuje nedovoljno hrvatstvo i težnja bivšoj državnoj zajednici, protivjugoslavenski front otvoren u Hrvatskoj povod je da se preispita koliko Jugoslovena danas stvarno živi u Hrvatskoj.

Najviše hrvatskih Jugoslovena živi u Zagrebu - čak 86 (Foto: Printscreen YouTube)
Najviše hrvatskih Jugoslovena živi u Zagrebu - čak 86 (Foto: Printscreen YouTube)

Prema poslednjem popisu stanovništva Hrvatska ima 4,456.096 stanovnika, a od toga se samo 331 izjasnio kao Jugosloven. Od 331 Jugoslovena u Hrvatskoj 261 je muškog pola, dok Jugoslovenki ima samo 70. Najveća koncentracija Jugoslovena je u Zagrebu – njih 86. Na drugom mestu je Primorsko-goranska županija, gde ih je 44, sledi Istarska sa 41 Jugoslovenom, zatim Vukovarsko-srijemska sa 27, a onda Karlovačka, u kojoj se zadržao 21 Jugosloven. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ima ih 16, u Osječko-baranjskoj 14, a u Sisačko-moslavačkoj 13. Najmanje Jugoslovena živi u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji - po dvoje u svakoj.

Novinari Večernjeg lista želeli su da saznaju i kojih su godina hrvatski Jugosloveni i kakva im je obrazovna struktura, ali u Državnom zavodu za statistiku objasnili su da je reč o tako malom statističkom uzorku da bi davanje takvih informacija značilo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka, jer bi iz detalja odmah bilo jasno o kojim je pojedincima reč i sredina bi ih prepoznala.

Međutim, Hrvati doživljavaju kao ozbiljnu pretnju tu 331 dušu koja se izjašnjava kao Jugosloven (i koja se strateški rasporedila po celoj državi). Penzionisani admiral Davor Domazet Lošo pje nekoliko meseci nedvosmisleno je izjavio da su Jugosloveni najveći problem u Hrvatskoj.

I predsednik HDZ Tomislav Karamarko se u svom političkom obraćanju stalno bavi temom Jugoslavije i Jugoslovena. Prozivajući aktualnu vlast neokomunistima i jugonostalgičarima, Karamarko stalno, više ili manje direktno, upozorava na jugoslovensku pretnju.

U politička prepucavanja, kojima obiluje kampanja za predsedničke izbore, a u kojima se koristi jugoslovenska terminologija, uključio se i ministar uprave Arsen Bauk. On je pre neki dan na svom profilu na Fejsbuku objavio provokaciju povodom 25-godišnje gradnje ceste Solin–Klis.

"Jugosloveni su je započeli, Jugosloveni je dovršili", napisao je Bauk - i odmah naišao na kritike. Profesor na Fakultetu političkih nauka Tihomir Cipek nazvao je njegov komentar neprimerenim i ocenio da ministar tako pristaje na političku komunikaciju koju koriste njegovi protivnici, čime se stvara verbalno nasilje.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track