PRAVI BOGA OD BRATA: Kimova sestra postala šefica propagandne službe
Foto: Printscreen Yt

Kult ličnosti

PRAVI BOGA OD BRATA: Kimova sestra postala šefica propagandne službe

Planeta -
Kim Jo-džong je brat direktno postavio na visoku funkciju, što govori o poverenju koje ima u nju

LONDON - Mlađa sestra severnokorejskog vođe Kim Džong-una postavljena je na visoku funkciju u propagandnom aparatu, gde će raditi na jačanju bratovljevog kulta ličnosti.

Kim Jo-džong nedavno je postavljena za zamenika direktora odeljenja za propagandu i agitaciju pri Radničkoj partiji Severne Koreje, odgovornu za, kako se navodi, "podršku u konsolidaciji vlasti Kim Džong-una", kroz primenu projekata "idolizacije", objavio je Gardijan pozivajući se na izvore u Pojngjangu.

I kad se pojavi u javnosti, to je uvek uz brata: Kim Džong-un i Kim Jo-džong (Foto: Printscreen YouTube)
I kad se pojavi u javnosti, to je uvek uz brata: Kim Džong-un i Kim Jo-džong (Foto: Printscreen YouTube)

Sestra severnokorejskog lidera zamenila je na funkciji veterana državne propagande Kim Ki-nama (89), koji je bio u službi vladajuće dinstije još od 60-tih godina prošlog veka, a na čelu partijskog propagandnog aparata još od 1989. godine. Upravo su Namove pozne godine bile razlog za njegovo degradiranje na pretežno ceremonijalnu funkciju savetnika. Spekulacije o tome da Kim Ki-nam gubi uticaj prvi put su se pojavile u aprilu, kada se na sednici Vrhovne narodne Skupštine pojavio u publici, a ne na podijumu.

Što se tiče sestre severnokorejskog vladara, o kojoj Gardijan već postavlja pitanje "Da li će postati najmoćnija žena u zemlji?", o njoj nema mnogo biografskih podataka, baš kao i o ostalim članovima vladajuće porodice. Pretpostavlja se da ima 27 ili 28 godina i govorilo se da se ranije ove godine udala za Čoe Songa, sina sekretara partije Čoe Rjong-haea.

Od 2011. godine, kada je prisustvovala sahrani oca Kim Džong-ila, nije se mnogo pojavljivala u javnosti. Prema jednom izvoru, lider Kim Džong-un direktno je uticao na postavljanje sestre na važnu funkciju, što govori da on u nju ima potpunu poverenje, ali govori i to da je postavljanje rođene sestre znak da vođa ima "manjak poverenja u partijske kadrove, koji ga okružuju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track