Predsednik Egipta upozorava: Borba protiv džihadista na Sinaju biće duga i teška
Foto: Fonet

Obraćanje Abdela Fataha el Sisija

Predsednik Egipta upozorava: Borba protiv džihadista na Sinaju biće duga i teška

Planeta -
Sisijevo upozorenje došlo je u trenutku kada je kairski sud zabranio vojno krilo palestinske islamističke grupe Hamas, Brigade Ezedin el Kasam, proglasivši ga za terorističku organizaciju

KAIRO - Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi je u obraćanju naciji izjavio da će borba protiv džihadista na Sinajskom poluostrvu biti duga i teška. Sisijevo upozorenje došlo je u trenutku kada je kairski sud zabranio vojno krilo palestinske islamističke grupe Hamas, Brigade Ezedin el Kasam, proglasivši ga za terorističku organizaciju zbog optužbi da podržava ekstremističke napade na Sinaju, prenela je agencija AFP. "Borba će biti teška i paklena i biće duga", rekao je Sisi, istakavši da Egipat "nikada neće prepustiti Sinaj nikome".

Egipatski predsednik objavio je i stvaranje objedinjene antiterorističke vojne komande, za koju su vojni izvori rekli da će proširiti operacije na Sinaju i da će biti izdvojeno više oružje i vojnika. Sisi je ponovio optužbe na račun zabranjene islamističke grupe Muslimanska braća da ona stoji iza nasilja, što grupa poriče. Ekstremisti su pre tri dana ubili 30 ljudi i na desetine ranili u napadima na Severnom Sinaju.

Odgovornost za napade u četvrtak preuzela je ekstremistička grupa Ansar Beit el Makdis, koja se javno zavetovala na vernost Islamskoj državi. U subotu je ubijen i zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova u prestonici Severnog Sinaja, El Arišu. Bezbednosni izvori su saopštili da je u subotu uveče pucala na automobil kojim je upravljao bombaš samoubica i digla ga u vazduh kada je prilazio vojnom punktu Šeik Zuveid, istočno od El Ariša.

Okršaji su se vodili izmejdu vojnika i napadača južno od Rafe, na granici sa palestinskim Pojasom Gaza, navela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track