Predsednik Poljske izgubio izbore zbog Putina!

Poražen u prvom krugu borbe za novi mandat

Predsednik Poljske izgubio izbore zbog Putina!

Planeta -
Bronjislav Komorovski zbog blagog odnosa prema Moskvi osvojio mnogo manje glasova nego što je očekivano, pa ga je Andžej Duda pretekao za dva odsto podrške

VAŠINGTON - Aktuelni lider Poljske Bronjislav Komorovski (62) doživeo je neočekivani debakl na predsedničkim izborima u nedelju na kojima se kao član stranke Građanska platforma kandidovao za novi mandat, a analitičari se slažu u oceni da se to dogodilo zbog njegove predusretljivosti prema Rusiji.On je osvojio 33,1 odsto glasova birača, što je potpuno suprotno svim predizbornim anketama, dok je njegov glavni oponent Andžej Duda (42), koji se tokom kampanje zalagao za to da Poljska pošalje vojnike u sukob u Ukrajinu, dobio 34,5 odsto podrške. Zbog takvog rezultata, prema kom nijedan kandidat nije osvojio većinu, njih dvojica će ići u drugi izborni krug, zakazan za 24. maj. Međutim, niko više ne očekuje da će pomirljivi Komorovski moći da provede još pet godina u kabinetu poljskog lidera.

Zalaže se da Poljska pošalje vojsku u Ukrajinu... Andžej Duda
Zalaže se da Poljska pošalje vojsku u Ukrajinu... Andžej Duda

Prema prognozama agencije Ipsos, koje su obelodanjene neposredno pre izbora, Komorovski je trebalo da osvoji čak 10 odsto glasova više od drugoplasiranog kandidata. Neke ocene su čak podrazumevale i da će njegova pobeda uslediti odmah nakon prvog kruga. Mnogo iza Komorovskog bio je Duda kao član partije Pravo i pravda. Ipak, dogodilo se potpuno suprotno i pokazalo da su u Poljskoj ojačale opcije okrenute radikalnijoj desnici.- Rezultat je ozbiljno upozorenje za one koji žele razumnu Poljsku - rekao je juče kratko Komorovski.Na izborima su pogubno prošli i drugi kandidati koji su se zalagali za pomirljiviji stav prema Rusiji. Tako je Magdalena Ogurek (36), popularno nazvana „barbikom postkomunista“, „kažnjena“ sa svega 2,4 odsto glasova. Njena stranka Savez demokratske levice otvoreno je pokazivala simpatije prema ruskom lideru Vladimiru Putinu i bila spremna na dijalog sa Moskvom u trenutku dok ju je čitava Evropa žestoko kritikovala zbog situacije u Ukrajini. Zbog Putina su tragično prošli i Januš Palikot (50) sa svega 1,6 odsto glasova, kao i radikalni poljski nacionalista Januš Korvin Mike (72), koji, kao i francuski nacionalisti iz Nacionalnog fronta Marin le Pen, u Putinu otkrivaju novog idola. On je dobio 3,5 odsto glasova. Inače, na izborima je u prvom krugu učestvovalo ukupno 11 kandidata.

Pavel Kukiz
Pavel Kukiz

Roker briljirao - ljubitelj ex-ju muzike osvojio poljske glasačeNEKAD KRAO PESME AZRE, PA ZAMALO POSTAO PREDSEDNIKPoljski rok muzičar Pavel Kukiz (51), poznat po tome što je na poljski prepevao hitove Azre, Parnog valjka, Haustora, Bajage i instruktora, ali i drugih bendova sa nekadašnje jugoslovenske muzičke scene, briljirao je kao nezavisni kandidat na predsedničkim izborima održanim u nedelju u Poljskoj. On je dobio 21 odsto glasova i time zauzeo treće mesto.Osim po tome što je poznati muzičar, Kukiz je u Poljskoj stekao podršku jer se kao opcija radikalnije i konzervativnije desnice pobunio protiv sistema, a bio je čest gost demonstracija u Kijevu u vreme protesta protiv predsednika Viktora Janukoviča jer se zalagao za to da se Ukrajina izvuče iz „ruskih okova“. Pored toga, on Nemačku optužuje da će Poljake prodati Rusiji kada joj za 15 godina ne bude više bila potrebna jeftina radna snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track