PREKO 1.300 HODOČASNIKA POGINULO U MEKI: Jedna od najvećih tragedija na hadžiluku ikada
Foto: Fonet/AP

Tragično

PREKO 1.300 HODOČASNIKA POGINULO U MEKI: Jedna od najvećih tragedija na hadžiluku ikada

Planeta -
Novi bilans žrtava sačinjen je na osnovu podataka koji su objavili zvaničnici ili državni mediji 17 zemalja

MEKA - Najmanje 1.313 hodočasnika poginulo je u metežu tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Meki, navela je danas agencija AP novi bilans žrtava. Novi bilans žrtava sačinjen je na osnovu podataka koji su objavili zvaničnici ili državni mediji 17 zemalja o tragediji koja se dogodila u Mini, pet kilometara od Meke.

Kako je AP ocenio, tragedija koja se dogodila 24. septembra tokom hadžiluka mogla bi da bude najsmrtonosnija do sada, s obzirom na to da se stotine vernika i dalje vode kao nestali. Najveća tragedija tokom hadžiluka desila se 1990. godine, kada je 1.426 vernika stradalo kada se urušio tunel koji vodi ka svetim mestima u Meki.

Saudijski zvaničnici saopštili su ranije da je 769 hodočasnika poginulo, a da je 934 povređeno u metežu u Mini, a da je istraga uzroka u toku. To je druga nesreća koja je pogodila hodočasnike ove godine u Saudijskoj Arabaiji, pošto je 11. septembra poginulo 108 osoba prilikom rušenja skele na Velikoj džamiji Meke.

Iranske vlasti su odmah posle nesreće optužile Saudijsku Arabiju za nedostatak bezbednosnih mera tokom hadžiluka. Hadžiluk je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

(Beta-AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja