PREMINUO ČUVENI EPIDEMIOLOG U 87. GODINI: Bio zaslužan za iskorenjivanje variole vere
Foto: Youtube/Printscreen

Donald Henderson

PREMINUO ČUVENI EPIDEMIOLOG U 87. GODINI: Bio zaslužan za iskorenjivanje variole vere

Planeta -

Američki epidemiolog Donald Henderson, jedan od predvodnika kampanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za iskorenjivanje virusa variola vera, izazivača velikih boginja, preminuo je u 87. godini.

Henderson je preminuo u petak u državi Merilend, od komplikacija nastalih zbog preloma kuka.

"On je čovek koji je 10 godina vodio borbu za iskorenjivanje variole, jedine ljudske bolesti koja nikada nije u potpunosti iskorenjena", naveo je Majkl Kleg iz Instituta za javno zdravlje Univerziteta "Džon Hopkins" u Baltimoru.

Henderson, koji je predavao na tom Institutu od 1977. do 1990. godine, radio je tokom 50-tih godina prošlog veka u američkom Federalnom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, a zatim je poveo aktivnu kampanju SZO protiv variole koja je krajem 70-tih dovela do iskorenjivanja tog virusa.

Variola je zarazna bolest čiji je uzročnik virus variola vera i može biti smrtonosna, a ispoljava se izbijanjem crvenih ospi koje se pretvaraju u gnojne plikove i kraste.

"Velike boginje su jedna od najstrašnijih bolesti koje možete zamisliti. Koliko god da sam video pacijenata koji umiru od variole, uvek sam iznova ostajao potresen", rekao je Henderson 1979. godine u intervjuu za "Vašington post".

Variola je usmrtila nekoliko stotina miliona ljudi i uzrok je nestanka autohtone populacije u Americi, Africi i Aziji. Poslednji slučaj te bolesti u SAD zabeležen je 1949. godine, dok je poslednji oboleli u svetu umro 1977. godine u Somaliji.

Henderson, koji je svoju borbu protiv variole opisao u knjizi objavljenoj 2009. godine, "istinski je doprineo da se svet promeni nabolje", rekao je direktor Centra za sanitarnu bezbednost Univerziteta u Pitsburgu Tom Inglsbi.

Pored toga što je vodio kampanju SZO, Henderson je bio i savetnik trojice američkih predsednika, Džordža Buša Starijeg, Bila Klintona i Džordža Buša Mlađeg, kome je bio i specijalni savetnik za pitanje bioterorizma posle napada na Njujork 11. septembra 2001. godiine.

Godine 2002. dobio je Predsedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track