PREOKRET U SIRIJI: NATO bi da uđe u rat na strani koalicije SAD
Foto: Profimedia

Koalicija na pomolu

PREOKRET U SIRIJI: NATO bi da uđe u rat na strani koalicije SAD

Planeta -
NATO razmatra mogućnost da se priključi koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku, rekao je danas američki ministar odbrane Ešton Karter.

"Zahvaljujući vođstvu šefa NATO Jensa Stoltenberga mi razmatramo mogućnost da se NATO priključi koaliciji kao njen član", saopštio je Karter nakon sastanka u Briselu, prenosi AFP.

Koalicija već obuhvata svih 28 članica NATO pojedinačno, ali ne i samu Alijansu kao celinu.

Karter je ocenio da će nedavni napori predvođeni SAD da se ubrza borba protiv terorističke organizacije Islamska država proizvesti "opipljive dobitke" u Iraku i Siriji do marta, i pozvao koalicione partnere da prošire i prodube svoj vojni doprinos.

Karter je u Briselu, na početku sastanku članica medjunarodne koalicije protiv Islamske države, zatražiti ulaganje dodatnih napora u toj borbi i izrazio očekivanje da će ministri odbrane iz dvadesetak zemalja odobriti novi plan SAD za borbu protiv džihadista.

"Pogledaćemo unazad nakon pobede i zapamtiti ko je učestvovao u borbi", izjavio je američki ministar odbrane.

Karter je rekao da će predstaviti detalje američkog plana i pozvati koalicione partnere da pojačaju ili prošire svoju pomoć, vojnu ili drugu, kao što je finansijska. On je dodao da su SAD rešene da ubrzaju vojnu kampanju i da što pre preuzmu glavna uporišta Islamske države, Raku u Siriji i Mosul u Iraku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track