OJADILI FONDOVE EU ZA 888 MILIONA EVRA: Najviše prevaranata u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Potkradanje sistema

OJADILI FONDOVE EU ZA 888 MILIONA EVRA: Najviše prevaranata u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj

Planeta -

Gotovo milijardu dolara sredstava iz fondova Evropske unije, ili 888 miliona evra, otišlo je prošle godine u ruke podnosilaca lažnih zahteva, pri čemu je najviše sumnjivih zahteva za isplate bilo u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, saopštili su danas istražitelji EU.

Prema godišnjem izveštaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF), oko 888 miliona evra je 2015. godine isplaćeno podnosiocima lažnih zahteva, što je nešto manje u odnosu na 901 milion evra iz prethodne godine, prenosi agencija Rojters.

Taj iznos čini oko 0,6 odsto budžeta za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regionima. Među 1.400 registrovanih neosnovanih zahteva je i zahtev za dobijanje 1,3 miliona evra za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj.

Kada su istražitelji razmotrili taj slučaj, utvrdili su da je dobavljač opreme i vlasnik fabrike jedna te ista osoba koja je veštački podigla cenu projekta. U jednoj drugoj vrsti prevare, uvoznici kineskih solarnih panela prevarili su evropske vlasti u oblasti kaznenih uvoznih carina, jer su koristili lažne dokumente u kojima su promenili njihovo poreklo.

Prošle godine je sudskim putem vraćeno 187 miliona evra u Brisel, što je za deset odsto manje nego u 2014. godini, navodi agencija Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja