PRIZNALI DA SU IZAZIVALI NEREDE: Uslovne kazne za 7 skopskih demonstranata
Foto: AP

Sudski epilog

PRIZNALI DA SU IZAZIVALI NEREDE: Uslovne kazne za 7 skopskih demonstranata

Planeta -
Optuženi demonstranti se terete za ometanje pripadnika policije u vršenju službene dužnosti

SKOPLJE - Sedmorica od ukupno devetorice optuženih demonstranata, koji su privedeni zbog nereda na antivladinim protestima 5. maja u Skoplju, dobilo je uslovne kazne u trajanju od tri meseca, javili su danas makedonski mediji.

Jedan od optuženih je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana, a jedan na 10 meseci zatvora pošto je već osuđivan za slično delo. Demonstrantima su presude izrečene pošto su priznali krivicu. Izjavili su, kako se navodi, da na njih niko nije vršio pritisak da prihvate i priznaju krivicu kao i da im niko nije pretio. Prethodno je sud produžio pritvor za još mesec dana četvorici demonstranata, od kojih je jedan u bekstvu.

Prema podacima Helsinškog komiteta u Makedoniji, tokom antivladinih protesta su privedena 42 osobe, u pritvoru je njih 15, jedan je u kućnom pritvoru, a jedan je u bekstvu. Među privedenima su sedmorica studenata. Svi oni su privedeni pošto je lider opozicione SDSM Zoran Zaev 5. maja obelodanio audio-zapis iz “afere prisluškivanje”, koji ukazuje na to da je Martina Neškoskog (22) pre četiri godine, na proslavi izborne pobede vladajuće VMRO-DPMNE, na smrt pretukao policajac na dužnosti Igor Spasov.

Optuženi demonstranti se terete za ometanje pripadnika policije u vršenju službene dužnosti, a glavna rasprava o ovom optužnom predmetu odložena je za 3. jun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track