PROBIJAJU PLAFON DRŽAVNOG DUGA: Opasnost iz SAD zaljuljaće ceo svet
Foto: AP

Ekonomski krah

PROBIJAJU PLAFON DRŽAVNOG DUGA: Opasnost iz SAD zaljuljaće ceo svet

Planeta -
Opasnost da u SAD dođe do defolta državnog duga sa katastrofalnim posledicama, već plaši mnoge igrače na tržištu vrednosnih papira, ocenio je Fajnenšel tajms

“Sjedinjenim Američkim Državama su preostale dve nedelje do probijanja limita državnog duga. Treći put za četiri poslednje godine. A to, prema upozorenju ministra finansija Džejkoba Leva, može imati katastrofalne posledice, odnosno – to može biti katastrofalni defolt državnog duga“, ocenjuje uticajni britanski poslovni list.

Isti list precizira da SAD već 3. novembra mogu da probiju „plafon“ državnog duga koji je u Kongresu SAD utvrđen na nivou 18,1 biliona dolara. Politička kriza će biti izbegnuta samo ukoliko kongres SAD taj limit poveća, ili ako odloži njegovo “probijanje“.

Situacija se komplikuje zato što ni Predstavnički dom ni Senat SAD još nisu izašli sa nacrtima zakona koji bi omogućili izlaz iz situacije koja se primiče. Umesto toga, republikanci i demokrate se međusobno optužuju.

Primera radi, senator-demokrata Čak Šumer izjavio je da planovi republikanaca (povodom limita državnog duga) nisu ništa drugo nego “defolt i ekonomski krah, samo pod drugim imenom“.

Fajnenšl tajms sa svoje strane procenjuje da američki defolt državnog duga može da zaljulja celi svetski finansijski sistem i poverenje u SAD.

Republikanci, inače, predlažu da se uspostave “dužnički prioriteti SAD“ za slučaj da dođe do probijanja “plafona“.

(Nezavisne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja