PROGNOZA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Ovako počinju svetski ratovi!

Dobitnica Pulicerove nagrade

PROGNOZA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Ovako počinju svetski ratovi!

Planeta -
Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje snagu i daje do znanja da oživljavanje Rusije zavisi samo od njega lično

Američka publicistkinja, dobitnica Pulicerove nagrade An Eplebaum u svom intervju za bečki dnevnik Pres upozorila je da je vojna akcija Rusije usledila nakon što je zapad bio bez plana, pa je kritikovala Austriju zbog “pranja” ruskog novca.Smatra kako je intervencija u Siriji skretanje fokusa sa zapada, ali i ruskih medija s Ukrajine, konflikta u kojem se nije nazirao pozitivan ishod po Rusiju. Eplbaum je izjavila kako ruski predsednik Vladimir Putin svojom akcijom želi da ojača predsednika Sirije Bašara al-Asada i spreči mogućnost revolucije u Rusiji.Prema njenim rečima, Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje snagu i daje do znanja da oživljavanje Rusije zavisi samo od njega lično.

En Eplbaum, foto profimedia
En Eplbaum, foto profimedia

Obama ne želi vojno rešenje u SirijiNaglasila je kako je zapad doprineo jačanju Putina, kritikujući američkog predsednika Baraka Obamu zbog stvaranja utiska kako se SAD želi povući iz sveta i biti manje vojno prisutan preko Atlantika, što je otvorilo vakum. “I pošto zbog toga nema nikakve razumne strategije Putin može da radi što sada radi”, rekla je Eplbaum.Tvrdi kako Obama ne želi da vidi vojno rešenje u Siriji, ali istovremeno nije razvio diplomatsku soluciju. U Ukrajini je prema uverenju Eplbaum, Obama prepustio vođstvo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Smatra da je moguće kako će Putin iskoristiti predsedničke izbore u SAD-u, na jesen iduće godine, za “hibridni napad na tri baltičke članice EU”. “Obamina vlada je već sada umorna od vlasti i ne predlaže nikakve nove ideje”, kaže i dodaje kako bi NATO-u teško pala obrana jedne takve invazije.Pranje ruskog novcaPodvukla je da tako počinju svetski ratovi, koji se mogu sprečiti samo reformom NATO-a i povratku ka principu zastrašivanja Hladnog rata, za šta su potrebna naoružanja, baze u srednjoj i istočnoj Evropi, ali treba i pitanje informativnog rata shvatiti ozbiljno, jer, kako ističe, Rusija u celoj Evropi upotrebljava novac da promeni politiku tih zemalja.Pozvala je Rusiju da prestane da "pere" ruski novac, dodajući da bi, ako se tako nastavi, postala žrtva takve vrste korupcije. Spremnost za pranje ruskog novca, prema njenim rečima, jedan je od razloga zašto je Putin toliko dugo na vlasti. “Zato što su zapadne države pomagale da se krade novac od ruske države i iznese iz zemlje, pa i opere”, zaključila je.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja