PROKLJUČALO SKOPLJE: 90.000 Makedonaca dalo podršku premijeru Nikoli Gruevskom
Foto: Tanjug

Odgovor na miting opozicije

PROKLJUČALO SKOPLJE: 90.000 Makedonaca dalo podršku premijeru Nikoli Gruevskom

Planeta -
Gruevski je Zaevu poručio i da je večerašnji miting podrske vlasti najbolji dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”, rekao je Gruevski

SKOPLJE - Makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski poručio je večeras da nema povlačenja i predaje, te da Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera kao što je Zoran Zaev, kome su nalogodavci strane tajne službe kojima se on stavio na raspolaganje.

Gruevski je Zaevu poručio i da je večerašnji miting podrske vlasti najbolji dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama.

“Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”, rekao je Gruevski, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

""Nema povlačenja, nema predaje"", kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca, poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu, primer za to - kako se voli Makedonija”.

Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev - ovo je Makedonija.

“Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rešenje za probleme”, naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

“To je čovek koji nema svoj stav, a vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa parama može da bude vođa nad narodom”, kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji “besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast”.

Kao takav, Zaev, ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik, kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina svoje vladavine, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

“Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili”, kazao je.

Zaev, kazao je Gruevski, ne želi naprednu Makedoniju.

“Ni njegovi scenaristi to ne žele. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke”, naveo je.

Pozdravljan od mase, Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rešavati na referendumu, te da su prioriteti države evropske integracije i članstvo u NATO.

Na mitingu na kojem, prema proceni policije, prisustvuje 90.000 ljudi, Gruevski je poručio i da, ako se ima volje, može da se dođe do političkog kompromisa.

Primetio je da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Evropska komisija saopštila da će ta država imati najveći rast u ovoj i narednoj godini, a to, kako je rekao, znači investicije i radna mesta.

“Posle te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Opozicija kaže da smo ih mi organizovali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži”, naveo je makedonski premijer.

Podsetio je da su ostavke podneli ministri policije i transporta iako, kako je rekao, nema dokaza njihovoj krivici.

“Parlament je formirao anketni odbor da bi se utvrdile eventualne greške”, rekao je Gruevski i poručio da neće Zaevu dozvoliti da obmanjuje narod.

Završavajući svoje 45-minutno obraćanje građanima pristiglim u velikom broju iz svih gradova Makedonije, Gruevski je rekao da “mračne sile i manipulatori ne mogu da uspeju i da niko ne može da naruši mir u Makedoniji”.

“Imam tim, viziju i narod koji je mudar i koji donosi ispravne odluke”, poručio je premijer pozdravljajući sve prisutne. Sa bine je ispraćen stranačkom himnom nakon što je Zaevu poručio:

“Hvala što si pokazao da nismo korumpirani kao ti”. Miting je protekao bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja