PROLEĆE U DECEMBRU: U Splitu rekordnih 19 stepeni, u unutrašnjosti Hrvatske se smrzavaju
Foto: Thinkstock

Dva fronta

PROLEĆE U DECEMBRU: U Splitu rekordnih 19 stepeni, u unutrašnjosti Hrvatske se smrzavaju

Planeta -
Temperature u kontitnentalnom delu Hrvatske su jedva iznad nule, od dva do pet stepeni Celzijusa, a na Jadranu uživaju da 15 do čak 20 stepeni

SPLIT - U Splitu je noćas izmereno čak 19 stepeni, što je najviša mesečna temperatura u ovo doba godine otkad postoje merenja, javlja "Crometeo" i dodaje da grad pod Marjanom nije bio jedini s izrazito visokim temperaturama.

Na mnogim lokacijama na Jadranu izmerena je izuzetno visoka temperatura, a među "toplim" gradovima su Dubrovnik, Karlobag, Makarska, na čijem je području bilo još toplije nego u Splitu.

Područje Hrvatske je danima strogo podeljeno na dva potpuno različita temperaturna dela, prenosi informativni portal Index. hr. Unutrašnjost zemlje se tako već duži niz dana "smrzava" pod slojem magle, niskih i "običnih" oblaka, a na Jadranu su temperature vazduha izuzetno visoke za ovaj vremenski perid.

Prethodne noći, a slično je i jutros, temperature na kontinentu bile su od dva do pet stepeni Celzijusa, dok je na Jadranu bilo od 15 do, čak, 20 stepeni.

Pogled na sinoptičku situaciju iznad Evrope otkriva razloge ovakve situacije - unutrašnjost zemlje je pod dominantnim uticajem prostranog polja visokog vazdušnog pritiska sa središtem iznad severoistočne Evrope, dok Jadran sve više biva izložen uticaju jakog ciklona u zapadnom Sredozemlju.

Temperaturne razlike su u Hrvatskoj čak i znatno manje nego u samoj Evropi gde je, primera radi, juče u južnoj Italiji izmereno letnjih 30 stepeni, a na zapadu Rusije 20 stepeni ispod nule.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track