PROPALI PREGOVORI MOSKVE, KIJEVA I BRISELA: Rusi hoće nastavak razgovora
Foto: Ap 19 Jul 2014

Trgovinski sporazum

PROPALI PREGOVORI MOSKVE, KIJEVA I BRISELA: Rusi hoće nastavak razgovora

Planeta -
Rusija, Evropska unija i Ukrajina nisu uspele danas u Briselu da se dogovore o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o režimu trgovine s Moskvom, nakon što ekonomski deo Sporazuma o pridruživanju Kijeva EU stupi na snagu, izjavio je ruski ministar za razvoj Aleksej Uljukajev.

"Završili smo ovaj sastanak i celu radnu turneju, koja uključuje šest ministarskih sastanaka i gotovo 20 stručnih skupova, tokom kojih je ruska strana pokazala visok stepen fleksibilnosti", rekao je Uljukajev novinarima u Briselu, ističući da je Moskva činila ustupke u pogledu pitanja koja su važna za partnere, prenosi agencija Itar Tas.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti pregovore s Ukrajinom o trgovinskoj saradnji.

"Naravno, nastavićemo da radimo, život ne završava 1. januara 2016. godine. Posle 1. januara dolazi 2. januar i tako dalje. Zato ćemo se sastajati, diskutovati, pregovarati, ali će se ti razgovori voditi na drugoj strani Rubikona, u situaciji gde se s jedne strane primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini Ukrajine i EU, a s druge strane kada Ukrajina više ne bude uživala povlašćeni režim (u ekonomskim odnosima s Rusijom)", kazao je on.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom je, međutim, kako prenosi Rojters, dovela u pitanje valjanost ruskih interesa, navodeći da neki "nisu realni".

"Mi smo bili vrlo otvoreni da čujemo neka strahovanja Rusije. Mislim da neka od njih nisu realna u ekonomskom smislu. Neka od njih potencijalno mogu biti realna", rekla je Malmstrom na konferenciji za medije, posle završnih pregovora.

Ona je okrivila Rusiju da nije pokazala dovoljno fleksibilnosti, dok je Uljukajev rekao da trgovinski predstavnici EU nisu bili dovoljno ozbiljni u razgovorima, navodi britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track