PROŠIRUJE KOMONVELT: Kraljica Elizabeta II vraća Amere pod britansku krunu
Foto: Reuters

Otvaranje kancelarije u SAD

PROŠIRUJE KOMONVELT: Kraljica Elizabeta II vraća Amere pod britansku krunu

Planeta -

Britanska kraljica želi da uključi SAD u Komonvelt nacija, država koje su nekad bile pod kontrolom njenih prethodnika

LONDON - Kraljevsko društvo Komonvelta (RCS) priprema otvaranje kancelarije u SAD, a zatim namerava da uskoro ovu državu, nastalu u ustanku protiv britanske krune pre više od dva veka, uključi u Komonvelt nacija, na čijem je čelu kraljica Elizabeta II, piše londonski Telegraf.Kako navodi list, projekat podržava sama kraljica, a plan je istovremeno rezultat najavljenih dobrih odnosa američkog lidera Donalda Trampa s Britanijom i njegovog poštovanja prema kraljevskoj porodici.BregzitOva ideja posledica je napuštanja Evropske unije, pa London želi da pomoću Komonvelta, u kojem su uz Britaniju i Australija, Kanada, Novi Zeland i Indija, gradi političke i ekonomske odnose s drugim državama.- Britanija je ostavila pravo blago na tavanu i zaboravila na njega, jer su ljudi bili prilepljeni za Brisel. Otvaranje kancelarije RCS u Americi dovešće do razvoja novih veza između dve zemlje koje već dele zajednički jezik. Šansa je i dolazak novog predsednika s kojim imamo dobre veze - kaže Majkl Lejk, direktor RCS.On je u decembru poslao pismo Trampu preko najvatrenijeg zagovornika bregzita Najdžela Faraža i kaže da je dobio „veoma pozitivan odgovor Bele kuće“.- Komonvelt može da bude značajan faktor u spoljnoj politici. Ideja je da na taj način stvaramo veze s prijateljima i sarađujemo u svemu, od privrede do odbrane. Prednost Komonvelta je ta što je manje formalan od vlade, a dogovori se produbljuju zajedničkim vrednostima i kulturom. On funkcioniše jer kompanije znaju da je lakše raditi u zemljama Komonvelta - kaže Lejk.PrioritetDirektor RCS kaže da je kraljica patron društva i da im je više puta naglasila da je Komonvelt za nju prioritet, a Tramp je više puta izjavio da je njegova majka iz Škotske i da je monarhista, kao i da on želi dobre odnose s kraljevskom porodicom.Ipak, nikakav zvaničan odgovor Amerike nije objavljen o ideji ulaska u savez pod kontrolom monarhija od koje su se osamostalili u krvavom ratu od 1775. do 1783.

EKOLOGIJA Neverovatan plan britanskog prestolonaslednika Princ Čarls kastrira veverice „nutelom“Britanski prestolonaslednik princ Čarls podržao je državni plan o sterilizaciji sivih veverica tako što će staviti kontraceptivna sredstva u „nutelu“, koja je veoma privlačna ovoj životinjskoj vrsti. Kako je saopštila Agencija za zdravlje životinja i biljaka, on smatra da će na ovaj način uništiti 90 odsto populacije sivih veverica, koje su došle u Britaniju iz Amerike u 19. veku i predstavljaju opasnost za autohtone veverice.Princ Čarls, koji je veliki ekolog, smatra da je plan dobar jer neće odmah ubijati sive veverice, pa je dao podršku programu.

ČINJENICE /Kolonije i Komonvelt/Kraljevsko druœtvo Komonvelta nastalo je 1868. godinePrvi naziv bio mu je Kolonijalno druœtvo, pa je postao Kraljevsko kolonijalno društvoKomonvelt nacija je organizacija sa 52 države članiceNastao je 1949. godine u vreme dekolonizacije Britanske imperije, ali je predstavljalo pokušaj zadržavanja država pod britanskom krunomNa čelu Komonvelta je kraljica Elizabeta IIOna je istovremeno monarh 16 članica saveza, 31 članica je republika, a pet monarhije s drugim vladarimaKomonvelt obuhvata 20 odsto povrœine planete i raširen je na svih šest naseljenih kontinenataBroj stanovnika Komonvelta je 2,3 milijarde, što je trećina svetske populacije

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track