PROTESTI U FRANCUSKOJ SE OTIMAJU KONTROLI: Sindikati pozivaju na oštrije demonstracije!
Foto: Reuters

Pritisak na vladu

PROTESTI U FRANCUSKOJ SE OTIMAJU KONTROLI: Sindikati pozivaju na oštrije demonstracije!

Planeta -

Francuski sindikati pozvali su danas radnike da nastave i pojačaju proteste, u trenutku kada je talas štrajkova zbog spornih izmena zakona o radu poremetio saobraćaj i snabdevanje gorivom širom zemlje.

Sindikati su izdali zajedničko saopštenje u kojem pozivaju svoje članove da povećaju razmere i podrže proteste u industrijskom sektoru, kako bi time pojačali pritisak na socijalističku vladu francuskog predsednika Fransoa Olanda, prenosi AFP.

U Parizu i drugim francuskim gradovima juče su izbili neredi tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je juče da sporne reforme u domenu rada neće biti povučene, ali da su moguće izmene tih reformi "na bolje", mada nije precizirao u čemu bi se sastojale eventualne izmene.

Reforme, u vidu novog zakona o radu koji predviđa produženje sada 35-časovne radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih, već nedeljama izazivaju proteste i talas štrajkova u Francuskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track