PROVOCIRANJE RUSIJE: NATO počinje ogromnu vojnu vežbu na severu Evrope
Foto: Reuters

Baš uz granicu

PROVOCIRANJE RUSIJE: NATO počinje ogromnu vojnu vežbu na severu Evrope

Planeta -
Vežba se zove "Arktički izazov 2015" i očekuje se da će se u istom trenutku u vazduhu naći više od 90 aviona

STOKHOLM - Šest zemalja članica NATO i još tri partnerske zemlje počele su u ponedeljak zajedničku vazduhoplovnu vojnu vežbu na severu Evrope, u kojoj učestvuje više od 4.000 vojnika i vojnog osoblja i više od stotinu aviona.

Vežba "Arktički izazov 2015", jedna od najvećih ovakvih vežbi, odvija se usred veoma napetih odnosa između Zapada i Rusije.

Vežbu predvodi Norveška, članica NATO, a veliki deo manevara odvijaju se u vazdušnom prostoru i u bazama u Švedskoj i Finskoj, koje nisu članice Severnoatlantske alijanse.

Očekuje se da će u istom trenutku u vazduhu biti više od 90 aviona, koji su inače stacionirani u bazama Bodo u Norveškoj, Kalaks u Švedskoj i u Rovaniemiju u Finskoj. Uz avione zrakoplove tipa F-16, F-18, "miraž 2000", "jurofajter tajfun" i "JAS gripen", u vežbi će učestvovati i vazdušne cisterne, kao i avioni za nadgledanje tipa "avaks".

"Cilj vežbe je uvežbavanje snaga za sprovođenje kompleksnih vazdušnih operacija kroz blisku saradnju partnera NATO", izjavio je norveški general Jan Ove Rig, koji predvodi vežbu.

Manevri će trajati do 4. juna, a učestvuju i snage SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Holandije, kao i Švajcarske, koja nije članica NATO.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja