PRSTEN MIRA: Hiljadu muslimana čuva sinagogu u Oslu
Foto: AP

Držali se za ruke

PRSTEN MIRA: Hiljadu muslimana čuva sinagogu u Oslu

Planeta -
Želimo da pokažemo da se Jevreji i muslimani međusobno ne mrze, poručio je organizator skupa

OSLO - Više od 1.000 građana Osla formiralo je "prsten mira" oko najveće sinagoge u norveškoj prestonici, na inicijativu grupe mladih muslimana, objavili su danas norveški mediji.

Taj skup je usledio posle niza napada na Jevreje u Evropi, uključujući terorističke napade u Parizu u januaru i u Danskoj prošle nedelje, podsetila je agencija AP. Jedan od osam nezavisnih organizatora događaja održanog sinoć u Oslu, Hadžrah Aršad, izjavio je kako skup pokazuje da "islam u sebi nosi ljubav i jedinistvo".

"Želimo da pokažemo da se Jevreji i muslimani međusobno ne mrze", poručio je organizator skupa Zišan Abdulah okupljenima, stajajući u polukrugu ispred sinagoge, i dodao:

"Ne želimo da pojedinci za nas definišu šta je islam. Ima mnogo više onih koji se zalažu za mir nego za rat". Glavni rabin norveške Mihael Melkior je ispred sinagoge pevao tradicionalne jevrejske pesme pred okupljenim ljudima koji su se držali za ruke.

Lider jevrejske zajednice u Oslu Ervin Kon je okupljanje građana ispred sinagoge, na temperaturama koje su se skupile ispod nule, nazvao "jedinistvenim". U nekim evropskim državama je u poslednje vreme povećan broj antisemitskih incidenata, što je počelo kad se prošle godine intenzivirao konflikt između Izraelaca i Palestinaca u Gazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track