PRVE FOTKE KOMETE: Modul File se najmanje tri puta spuštao, ali nikako da se pričvrsti!
Foto: AP

Siva i zaleđena

PRVE FOTKE KOMETE: Modul File se najmanje tri puta spuštao, ali nikako da se pričvrsti!

Planeta -
Senku na istorijski uspeh bacili su izveštaji o tome da se File spušta i diže s površine komete, umesto da se prikači za nju i započne s prikupljanjem uzoraka

LONDON - Naučnici napeto iščekuju da saznaju sudbinu robotskog modula File, koji je načinio istorijski poduhvat spustivši se na kometu i poslavši prve fotografije njene sive površine, ali nije ostao na mestu kao što je bilo planirano, piše BBC.

File je pošao sa Zemlje pre deset godina, nošen satelitom Rozeta, a podaci koji su stigli do zemlje ukazuju da se najmanje tri puta spuštao na kometu, jer njegovi harpuni nisu uspeli iz prvog puta da ga prikače za tle.

Modul je, dok se spuštao, poslao ka Zemlji fotografije zaleđene, sive površine komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Generalni direktor Evropske svemirske agencije (ESA) Žan-Žak Dorden ocenio je da spuštanje na kometu predstavlja "veliki korak" za čovečanstvo. Naučnici se nadaju da će modul analizirati površinu komete i time pružiti uvid u poreklo Sunčevog sistema, nastalog pre više od 4,5 milijardi godina.

U ESA s napetošću prate šta radi modul File (Foto: Reuters)
U ESA s napetošću prate šta radi modul File (Foto: Reuters)

Satelit Rozeta prevalio je do komete put od 6,4 milijardi kilometara. Modul, velik kao veš-mašina, lansiran je sa satelita u sredu i sedam sati je putovao do komete. Vesti o prvom spuštanju primljene su juče u oko 18.05 po srednjeevropskom vremenu, u kontroli misije ESA u nemačkom gradu Darmštat.

Međutim, senku na ovaj uspeh bacili su izveštaji o tome da se File nije pričvrstio za tle. Zvaničnici su rekli da se letelica možda podigla sa površine nakon spuštanja, pre no što se vratila na tle. File je programiran za izvođenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu.

Zbog ogromne udaljenosti komete potrebno je skoro pola sata da signali sa satelita Rozeta, koji ostaje u njenoj orbiti, stignu do Zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track