PRVI PUT U POSLEDNJA DVA VEKA OTVOREN ISUSOV GROB: Počela obnova najsvetijeg hrišćanskog mesta
Foto: Printscreen YT

Konzervatori oduševljeni

PRVI PUT U POSLEDNJA DVA VEKA OTVOREN ISUSOV GROB: Počela obnova najsvetijeg hrišćanskog mesta

Planeta -

Naučnici su u subotu, prvi put u više od dva veka, otvorili mesto za koje hrišćani veruju da se nalazi grob Isusa Hrista u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu.

Mermerna ploča koja se nalazi na grobu biće otvorena tokom tri dana za radove restauracije, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Radovi će biti usmereni na obnovi i očuvanju edikule, drevne odaje gde se po verovanju nalazi Isusov grob u Crkvi Svetog groba u starom gradu Jerusalima.

To su prvi radovi na tom mestu od 1810. kada je svetilište restaurirano i dobilo sadašnji oblik posle požara.

Struktura sa uljanim lampama, stubovima i velikim svećnjacima podignuta je na mestu gde se veruje da je Isusovo telo obavijeno pokrovom i sahranjeno pre njegovog uspeća.

Nalazi se nekoliko stotina metara od mesta gde je razapet na brdu Golgoti.

Ta crkva spada u jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva. Predstavnici Rimokatoličke, Pravoslavne i Jermenske crkve odgovorni su za odvojene delove crkve.

Crkvu, jednu od najstarijih na svetu, sagradio je 325. godine nove ere rimski imperator Konstantin. Zgradu je 1009. razorio musliman Kalif al Hakim. Obnovili su je krstaši u 12. veku i tada je dobila sadašnji izgled, a požar iz 1808. skoro je uništio edikulu, a radovi na obnovi zdanja počeli su u maju ove godine.

"Moram da priznam da su mi klecala kolena", rekao je Fred Hajbert, stalni arheolog Nešnal Džiogrefika.

Mermerne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire će se učvrstiti. Radove finansiraju tri glavne hrišćanske crkve koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani), a deo novca prikupiće se i donacijama.

(Tanjug/ Jutarrnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track