PRVI SNEG UNIŠTIO POLJSKU: Dvojica umrla od smrzavanja, 189.000 bez struje, saobraćaj u haosu!
Foto: Printscreen YouTube

Haos

PRVI SNEG UNIŠTIO POLJSKU: Dvojica umrla od smrzavanja, 189.000 bez struje, saobraćaj u haosu!

Planeta -

VARŠAVA - Prvi ovosezonski sneg u Poljskoj odneo je od juče dva života, a sneg i olujni vetar pokidali su električne vodove i ostavili bez struje 189.000 domaćinstava, paralisali aerodrome i uneli haos u železnički i drumski saobraćaj širom zemlje.

Dva Poljaka preminula su u poslednja 24 časa od smrzavanja a od 1. novembra mraz je odneo do sada ukupno 15 života, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

"Vatrogasna straža izlazila je zbog mećava i olujnog vetra na teren 1.250 puta tokom poslednja 24 časa. Situacija se veoma dinamično razvija a većina intervencija je zbog jako vetra koji duva i tamo gde nema snega, gde samo pada kiša - na severu i zapadu Poljske", rekao je jutros portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Olujni vetar odnosio je krovove u zapadnim i centralnim vojvodstvima Poljske a čak je kraj Konjina u severzapadnoj Poljskoj prevrnuo veliki kamion ali šofer je na sreću prošao bez povreda, rekao je Frontčak. Mećava i orkanski vetar komplikuju i vazdušni saobraćaj i kasne ili su otkazani neki medjunarodni letovi na glavnom medjunarodnom aerodromu u Varšavi i u Gdanjsku.

Prestonica Varšava zbog snega na ulicama jutros je cela stajala u velikim saobraćajnim gužvama dok putari sa 164 vozila ne uspeju da uklone sneg sa ulica. Poljski meteorolozi izdali su upozorenje na nepovoljne vremenske prilike u četvrtak za 14 vojvodstava, a lepše vreme očekuju tek u nedelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track