Prikaži najnovije vesti
Vladimir Putin, Andrej Plenković, Hrvatska, sankcije, foto Profimedia
Nema šale Rusi ljuti na Plenkovića

PUTIN BESAN: Uvodi sankcije Hrvatskoj!

Planeta 1546

Hrvatski premijer u Kijevu istakao da će pomoći u „mirnoj reintegraciji ukrajinskih okupiranih područja“ i iznervirao šefa Kremlja

ZAGREB - Odnosi između Rusije i Hrvatske znatno su pogoršani posle posete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, a nije isključena ni mogućnost uvođenja sankcija Hrvatskoj, koja, inače, kao članica EU i NATO podržava sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

Kap koja je prelila čašu jeste upravo Plenkovićev boravak u Kijevu, tokom kojeg je kazao da će nastaviti da podržava evroatlantske tendencije Ukrajine i pomoći Ukrajini u „mirnoj reintegraciji ukrajinskih okupiranih područja“, naveo je hrvatski nedeljnik Ekspres.

Putina je posebno iznervirala Plenkovićeva konstatacija da su Hrvatska i Ukrajina bile „žrtve brutalne vojne agresije“ i da je „silom narušen njihov teritorijalni integritet“, kao i da je „mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja dugoročno najbolji model za vraćanje Donjecka i Luganska, a u jednom trenutku i Krima u sastav Ukrajine“.
- Ne verujem da put u Kijev i poruke koje je Plenković izrekao nisu ranije bile usaglašene s glavnim hrvatskim saveznicima na Zapadu - kazao je diplomatski izvor za Ekspres.

Anvar Azimov, ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj poručio je ranije da je hrvatska spoljna politika veoma zavisna od Zapada.

Moguće mere Moskve

blokada izvoza iz Hrvatske u Rusiju

uvođenje posebnih taksi za letovanje u Hrvatskoj

određene sankcije oko ruske vojne opreme koja se nalazi u hrvatskoj vojsci, poput isporuke

potrebnih rezervnih delovaE.K.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir