PUTIN: Dostigli smo vrh ekonomske krize
Foto: Ap Maj 2015

Ekonomska ocena

PUTIN: Dostigli smo vrh ekonomske krize

Planeta -
Ruski predsednik uveren da će ekonomija ove zemlje u narednim godinama prevazići recesiju

MOSKVA - Privreda se prilagodila novim uslovima, vrh krize je već dostignut, ukazao je danas je ruski predsednik Vladimir Putin istupajući na investicionom forumu "Rusija zove!".

"Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut i da se privreda u celini prilagodila ili se sa sigurnošću prilagođava promenjenim uslovima ekonomskog života", kazao on.

Putin je dodao da to govori o prvim znacima stabilizacije bez obzira na to što se u nekim oblastima privrede uočava pad, što nije slučaj za poljoprivredom.

"Vlada i Centralna banka pokazale su doslednost i sposobnost da postignu rezultate u krizi. Uprskos svim teškoćama i izazovima sa kojima se suočila ruska privreda, naš upravljački tim pokazao je visok stepen odgovornosti, doslednosti i sposobnosti da postignu rezultate. Mislim da je to takođe dobar preduslov da se pokaže da je Rusija dobro mesto da za zajednički rad sa stranim investitorima", kazao je Putin.

U narednim godinama ruska ekonomija će, kako smatra, prevazići recesiju i počeće pozitivna dinamika. Rusija će stremiti ka inflaciji optimalnoj za razvoj privrede u rasponu od dva do četiri odsto, ali je teško reći za koje vreme će moći da se dostigne taj nivo, naglasio je Putin i podsetio da će prema prognozama Centralne banke inflacija 2017. godine biti četiri odsto.

Odliv kapitala je, prema rečima Putina, zaustavljen, a priliv kapitala u trećem tromesečju 2015. godine, govori o tome da tržište veoma osetljivo reaguje na dešavanje u privredi. Rusija, kako je kazao, veoma ceni uravnotežen i mudar pristup nemačkog biznisa u Rusiji, koji ne "šara" sa jedne na drugu stranu u zavisnosti od političke situacije, nego se trudi da deluje pragmatično, imajući u vidu svoje interese i interese partnera.

Predsednik je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije, i to ne samo po obimu trgovinske razmene, nego i po dubini ulaska nemačkog biznisa u rusku ekonomije. Šef ruske države je objasnio da nemački biznis ne ulazi samo u oblasti koje donose brzu zaradu, nego i u mašinogradnju, poljoprivredu, farmaciju, ključne oblasti kojima se Rusije sada bavi i namerava da to čini i ubuduće. Predsednik Rusije je takođe izrazio uverenje da projekat gasovoda Severni tok 2 nije usmeren na to da bilo kome uskrati mogućnosti tranzita. "I zato bih zamolio da sve te političke spekulacije ostavimo po strani", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track