PUTIN IZNENADIO AMERIKANCE: Nismo znali da će se Rusi povući iz Sirije
Foto: Profimedia

Reakcija

PUTIN IZNENADIO AMERIKANCE: Nismo znali da će se Rusi povući iz Sirije

Planeta -
Američki zvaničnici danas su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Agencija Rojters je prenela da su zvaničnici SAD iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve. Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su navela da zasad nema naznaka za pripreme ruske vojske za povlačenje. Tim povodom oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide "kakve su tačno namere Rusije", preneo je AFP.

Francuska agencija ocenjuje da je ova Putinova objava bila neočekivana. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

"Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi Itar Tas.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji. Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja. I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha", rekao je ruski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track