PUTIN POTPISAO ZAKON: Članice Evroazijske unije trgovaće bez dolara i evra
Foto: Beta AP

Jedinstveni finansijski sistem

PUTIN POTPISAO ZAKON: Članice Evroazijske unije trgovaće bez dolara i evra

Planeta -
Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije i prvi čovek evroazijskog bloka, potpisao je danas zakon kojim se uspostavlja novi finansijski okvir poslovanja, a koji omogućava da Rusija i još pet članica Evroazijskog Ekonomskog Saveza u međusobnim transakcijama ne koriste dolar i evro

Reč je o tzv. jedinstvenom finansijskom sistemu zemalja Carinske Unije, odnosno, Saveza nezavisnih država (SND), tj. država bivšeg sovjetskog prostora.

Ovim će se prouzrokovati potpuni krah finansijskog sistema Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije, ocenjuju analitičari, a već neko vreme se vrše prognoze da bi takav potez učinjen od strane Rusije i Kine doveo do potpunog kolapsa ekonomije evroatlantskog bloka.

Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgizija i Tadžikistan, kao članice SND, poslovaće bez korišćenja dolara i valute, čim ovaj zakon stupi na snagu, piše ukrajinski Obozrevatel.

Putin je Državnoj Dumi uputio na izglasavanje, odnosno, ratifikaciju Sporazuma koji uređuje nove odredbe finansijskog poslovanja među pomenutim državama.

Takođe, smatra se, navodi list Komersant, da će zbog privilegija koje će uživati pomenute države jačanjem makroekonomskog sistema, biti ubrzani i koraci u procesu evroazijskih integracija.

(Komersant/Pravda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track