PUTIN PRIZNAO: Da, vojno pomažemo Asada! Razmišljamo o intervenciji, Obama sve zna!
Foto: Ap, Profimedia

Stvara se međunarodna kolacija

PUTIN PRIZNAO: Da, vojno pomažemo Asada! Razmišljamo o intervenciji, Obama sve zna!

Planeta -
Siriji već uveliko pomažemo opremanjem i obukom njihovih vojnika sa našim oružjem - kazao je Putin tokom ekonomskog foruma u Vladivostoku

VLADIVOSTOK– Rusija sprovodi ozbiljnu obuku i pruža logističku podršku sirijskoj armiji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i time prvi put u javnosti potvrdio informaciju da je Rusija umešana u rat u Siriji.

Ruski predsednik kazao je kako su rasprave o ruskoj dirketnoj vojnoj intervenciji u Siriji zasada preuranjene, ali nije u budućnosti ni to isključio.

- Siriji već uveliko pomažemo opremanjem i obukom njihovih vojnika sa našim oružjem - kazao je Putin tokom ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi RIA Novosti.

- Hteli bismo da stvorimo neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Trenutno su u toku konsultacije s našim američkim partnerima. Lično sam razgovarao s Obamom o tome - kazao je Putin.

Rusija je već nekoliko puta dosad uložila veto u Savetu bezbednosti UN-a kako bi iskazali potdršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu tokom četiri i po godine dugog rata koji je odneo najmanje 250.000 života.

Prošle nedelje sirijska državna televizija objavila je fotografije koja pokazuju rusko oklopno vozilo u borbi, a na snimci su se navodno čuli vojnici kako se dovikuju na ruskom.

Izraelski Yedioth Ahronoth citirao je prošle nedelje zapadne diplomatske izvore koji su kazali kako će Rusija uskoro poslati u Siriju hiljade vojnika koji bi se iz tamošnje baze u Tartusu borile protiv Islamske države.

- Ovakve stvari se obično drže u tajnosti, ali definitivno postoji savetodavna misija koja uključuje tehničare i inžinjere koji održavaju vojnu opremu, kao i vojnici koji ih štite - kazao je Pavel Felgenhaeur, nezavisni vojni komentator koji napominje kako je sasvim razumljivo da se članovi savetodavne misije ponekad nađu usred borbe, pa čak pretrpe i gubitke, piše Jutarnji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track