Putin: Rusija neće konfrontacije, ali nadam se da neće biti novog rata!
Foto: Printscreen RT

Intervju za švajcarsku televiziju RTS

Putin: Rusija neće konfrontacije, ali nadam se da neće biti novog rata!

Planeta -
Ako moramo da idemo u Vašington da bismo razgovarali o internim pitanjima sa našim evropskim partnerima, to je pomalo čudno, izjavio predsednik Rusije

ŽENEVA - Rusija ne želi konfrontacije ali će braniti svoje nacionalne interese, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.

"Rusiji nije u interesu da traži konfrontacije sa drugim zemljama. Ali nekad naprosto moramo da branimo svoje interese. I to ćemo nesumnjivo i dalje činiti", istakao je Putin, a prenela agencija Tass.

Predsednik Rusije je takođe izrazio nadu da u Evropi neće biti novog rata. "Nadam se da toga neće biti. Ali bilo bi poželjno videti da Evropa više iskazuje svoju nezavisnost i suverenitet", rekao je on, dodavši: "Ako moramo da idemo u Vašington da bismo razgovarali o internim pitanjima sa našim evropskim partnerima, to je pomalo čudno".

Putin je dodao da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da se rukovode principom "ko nije uz nas, protiv nas je". "Zvanični Vašington vodi svoju politiku kako želi i u skladu sa svojim interesima. Ali to ne znači da aktuelne američke vlasti imaju pravo da idu po svetu, otimaju ljude i odvode ih u svoje zatvore, u stilu 'ko nije sa nama, protiv nas je", istakao je prvi čovek Rusije. Putin je naveo kako zvanična Moskva ipak želi da uspostavi dijalog sa SAD i Evropom kako po pitanju situacije u Ukrajini, tako i o ekonomskim pitanjima.

"Veoma se nadamo da će doći do tog dijaloga i da će on rezultovati rešenjima koja bi bila prihvatljiva za sve, a tiču se pitanja od ukrajinske krize do ekonomskih problema", rekao je ruski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track