(FOTO) PUTIN STIGAO U INDIJU: Rusija i  Indija potpisuju sporazume o energetici i odbrani!
Foto: AP

zbližavanje

(FOTO) PUTIN STIGAO U INDIJU: Rusija i Indija potpisuju sporazume o energetici i odbrani!

Planeta -

DABOLIM - Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u indijsku saveznu državu Goa na razgovore sa premijerom Indije Narendrom Modijem.

Putin i indijski premijer Narendra Modi treba danas da potpišu sporazume u oblasti energetike i odbrane u znaku produbljivanja odnosa dve zemlje u okviru samita zemalja Briksa koji počinje danas u indijskoj turističkoj državi Goa. Putin će razgovarati s Modijem odmah po dolasku na samit zemalja Briksa, zajednice koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Foto: AP
Foto: AP

Briks, koji predstavlja 53 odsto svetskog stanovništva i oko 16.000 milijardi dolara BDP, oformljen je 2011. godine kao kontra teža zapadu. Putin i Modi razgovaraće o regionalnim bezbednosnim pitanjima i pretnji globalnog terorizma.

Oni se takođe nadaju da će zaustaviti udaljavanje dve zemlje od kada se Indija bliskije povezuje sa SAD.Putin i Modi će daljinski preko video linka postaviti kamen temeljac za sledeću fazu nuklearne elektrane koju je Rusija sagradila u jugoistočnoj indijskoj državi Tamil Nadu.

To će biti treća i četvrta faza nuklearne elektrane Kudankulam, i deo od 12 nuklearnih elektrana koje Rusija gradi u Indiji.

Očekuje se da će potpisati sporazum o izgradnji petog i šestog reaktoru u toj elektrani.Indija i Rusija danas treba da potpišu sporazum vredan više milijardi dolara o isporuci Indiji najmodernijeg ruskog antiraketnog odbrambenog sistema S 400, koji može da obezbedi zaštitu od nekoliko stotina kilometara.

Foto: AP
Foto: AP

Oni će takodje iskoristiti priliku da pokušaju prevazidju razlike koje su se pojavile izmedju njih poslednjih nekoliko godina. Rusija je zabrinuta zbog rastućeg angažovanja Indije sa SAD.

Nedavno potpisan sporazum o vojnoj logistici između Nju Delhija i Vašingtona dosta je zabrinuo Moskvu, jer vidi svog dugogodišnjeg partnera kako se više približava zapadu.Indija će sa svoje strane pomenuti zabrinutost zbog sve većih veza Rusije sa indijskim rivalom Pakistanom. Rusija i Pakistan nedavno su sproveli zajedničke vojne vežbe, što bi do skora bilo nezamislivo. Indija se brine oko ruskog produbljivanja veza sa još jednim njenim susedom, Kinom. Moskva pogodjena zapadnim sankcijama poslednjih godinu dana približila se Pekingu, na šta Nju Delhi gleda sa negodovanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track