PUTINOMANIJA ZAVLADALA I U IRAKU: Voli nas više nego naši političari!
Foto: Ap

Hoće da mu daju državljanstvo

PUTINOMANIJA ZAVLADALA I U IRAKU: Voli nas više nego naši političari!

Planeta -
Muslimani nas bombarduju zato što smo šiiti, a Putin, pravoslavac, nas brani, rekao e jedan Iračanin

Pošto su ruski vazdušni udari u Siriji postigli veliki uspeh, Iračani traže nove načine da unište samoproklamovanu Islamsku državu. Mnogi u pomoć pozivaju „hadži Putina“."Čekao sam Rusiju da se umeša u borbu protiv ID. Oni postižu rezultate, SAD i njeni saveznici bombarduju već godinu dana i nisu postigli ništa", kaže Mohamed Karim Nihaja, slikar iz Bagdada. Nihaja radi na završnim potezima na portretu Vladimira Putina. On nije jedini. Putinomanija je zahvatila dobar deo stanovnika Iraka.

"Trebalo bi da Putinu dodelimo sirijsko i iračko državljanstvo, zato što nas voli više nego što nas vole naši političari", kaže student iz Nadžafa Mihamed al Bahadli.

"Muslimani nas bombarduju zato što smo Rafidi", kaže Saaf Abdulah, vlasnik prodavnice, koristeći termin koji ID koristi za šiite. "U međuvremenu Putin, pravoslavac, nas brani. Možda je on u stvari šiit, samo mi to ne znamo", kaže Abdulah.

Vladimir Putin u akciji, Foto: Profimedia
Vladimir Putin u akciji, Foto: Profimedia

Ruski predsednik postao je i neka vrsta "selebritija" na iračkim društvenim mrežama, jer su se pronele glasine da je poreklom sa Bliskog Istoka. Priča glasi da mu je otac bio irački bakalin, specijalizovan za trgovinu smokvama, na arapskom „tin". Zbog toga je postao „Abu Tin". Abu Tin se, posle Drugog svetskog rata preselio u SSSR, gde se oženio plavokosom Ruskinjom, a sina nazvao Abdulamir. Ime Vladimira Putina je, dakle rusifikovano ime Abdulamira Abu Tina.

"Hvala Putinu što me je ubedio da ostanem u Iraku", kaže taksista Ali al Ramahi, "Hadži Putin" je bolji od Huseina Obame", kaže on za agenciju AFP.

U sredu je irački Komitet za odbranu i bezbednost nagovestio da postoji mogućnost da od Rusije zatraži podršku u borbi protiv ID, rekao je predsednik tog komiteta Hakim Zamli. Rusija nije odgovorila na ove zahteve, s obzirom da još nije dobila zvaničan zahtev iračke vlade. (Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track