PUTINOVA OSVETA: Rusija spremila rakete da gađa Turke!

Turska se trese jer je rušenjem aviona Rusije razbesnela Kremlj

PUTINOVA OSVETA: Rusija spremila rakete da gađa Turke!

Planeta -
Ruski predsednik obelodanio da izmešta najubojitije oružje na Bliski istok, između ostalog i brod „Moskva“ i sistem S-400, čiji je zadatak da reaguju na tursku provokaciju. Na to Davutoglu reagovao podsetivši na savezničke veze dve zemlje

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izmestio je nedaleko od turske granice, u priobalno područje sirijske provincije Latakije, moćnu krstaricu „Moskva“ s raketama zemlja-vazduh dugog dometa i zapretio da će tim projektilima oboriti sve mete iz vazduha koje zaprete ruskoj bazi na tom području. Odluka je usledila samo dan nakon što su dva turska mlazna aviona F-16 oborila ruski „suhoj-24“, a pre nego što je premijer Turske Ahmet Davutoglu sinoć priznao da je lično izdao naređenje za to, tvrdeći da su Rusi narušili vazdušni prostor njegove zemlje.Obaranje „suhoja“ izazvalo je međunarodni skandal i navelo je mnoge da spekulišu o mogućem izbijanju trećeg svetskog rata. Na to su u utorak upućivale i pojedine Putinove izjave, a mnogi su sa zebnjom iščekivali kakva će biti njegova reakcija protiv dojučerašnjih partnera Turaka.Iako je automatska oružana odmazda izostala, šef Kremlja je pored izmeštanja krstarice „Moskva“ najavio slanje u Siriju i protivvazdušnog (PVO) sistema S-400. On će se u narednim danima naći u ruskoj bazi Hmejmim, a kako vojni analitičari navode, glavni cilj tog oružja biće turski avioni. Iz Kremlja je najavljeno da će se na incident s Turskom reagovati i tako što će uz sve ruske bombardere ići i lovci.

 U nebranom grožđu... Ahmet Davutoglu
U nebranom grožđu... Ahmet Davutoglu

Prava i dužnostiPriznanje da je lično naredio obaranje ruskog aviona Davutoglu je juče izrekao pred članovima svoje partije AKP, ponovivši da je iz kontrole leta deset puta poslato upozorenje za vremenski period od pet minuta.- Uprkos upozorenjima, morali smo da uništimo taj avion. Turske oružane snage su izvele napad po mom naređenju - rekao je Davutoglu i dodao da je odluka doneta u skladu s pravima i dužnostima državnih zvaničnika, kao i da Turska mora da štiti svoj vazdušni prostor.- Nismo želeli da se to dogodi, ali svako mora poštovati pravo Turske da brani svoje granice - istakao je Davutoglu na partijskom sastanku.Ipak, gomilanje ruskih snaga nedaleko od Turske juče je navelo zvaničnike te zemlje, koji su najpre žestoko optuživali Ruse da su krivi za incident, da drastično promene ploču. Na to ih je naveo strah od ozbiljne ruske odmazde, ali i činjenica da je njihov najveći saveznik Amerika juče istakla da je rušenje ruskog „suhoja“ samostalan potez Turaka, za koji odgovornost snosi zvanična Ankara.

Turska se pravda- Odnosi dveju zemalja ne mogu da se žrtvuju zbog nezgode u komunikaciji. Rusija je važan partner i u vrhu liste zemalja s kojima smo u izgradnji odnosa pokazali veliku osetljivost. Turska nije znala čiji je avion koji je juče oborila sve dok Moskva nije objavila da je u pitanju ruska letelica - kazao je Davutoglu pred poslanicima u parlamentu, istakavši da je Rusija važan sused njegove države i veliki prijatelj.I turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je naveo da njegova zemlja nije znala da je oboren ruski avion, što su mnogi zvaničnici iz Kremlja nazvali apsurdom.- U utorak je govorio da je meta bio ruski „suhoj“ koji je narušio njihov prostor, a sada pokušava da se opere - naveo je neimenovani ruski zvaničnik.Ruski predsednik Putin juče je još jednom optužio Tursku za izazivanje incidenta i naveo da u toj zemlji postoji veoma ozbiljan problem.- Današnje rukovodstvo Turske već godinama sprovodi usmerenu unutrašnju politiku islamizacije zemlje - upozorio je Putin.

Analiza čuvena američka televizijska stanica tvrdi CNN: POČEO JE „TREĆI SVETSKI SIRIJSKI RAT“U jučerašnjoj analizi američke TV mreže CNN, navodi se da je upravo počeo Treći svetski rat, doduše, sirijski. Osvrnuvši se na obaranje ruskog aviona, CNN kaže:- Da se to dogodilo tokom hladnog rata, već bismo se spremali za mogućnost izbijanja nuklearnog rata. Na sreću, taj konflikt je okončan. Umesto da unese nuklearnu šifru, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je održavanje hitnog zasedanja Saveta bezbednosti UN, a NATO je sazvao drugi hitan sastanak. Iako su se i Rusija i Turska hvalile time da se bore protiv ISIS-a, neprijatelja sveta, činjenica je da i jedna i druga imaju sopstvene ciljeve na umu.Ove poteze, prema analitičarima uticajne medijske kuće, ne treba pogrešno protumačiti kao dokaz smirenosti, budući da je Rusija Tursku nazvala “saučesnikom terorista”, a Putin je upozorio na “ozbiljne posledice”. Ubrzo nakon masakra u Parizu, papa Franja je izjavio da su teroristički napadi deo Trećeg svetskog rata. Međutim, ono što poprima oblik svetskog rata u ovom veku jeste sam rat u Siriji. Prema tumačenju CNN, Rusija je u Siriji ne zato da bi pobedila ISIS, već da spase Asadov režim kao trajnog ruskog saveznika. Rusija radi na tome da uništi američki ugled na Bliskom istoku, dajući podsticaj Putinovom planu za izazivanje i prkošenje Vašingtonu. Kada kažemo “svetski rat”, obično mislimo na dva velika sukoba 20. veka. Upadljivo je da ovoga puta Sjedinjene Države odbijaju da se uključe - to je želja javnosti da ostane van sukoba, da kaže: “Ovo nije naša borba”. Nije izvesno koliko će to potrajati. Ali možda bi trebalo da se setimo da su ti ratovi okončani tek kada SAD više nisu mogle da se prave da ih ne pogađa brutalni sukob koji besni hiljadama kilometara od američkih obala - smatra CNN.

Spasli ga Sirijci odlikovan preživeli pilot „suhoja-24“RUSKI HEROJ: NISMO UŠLI U VAZDUŠNI PROSTOR TURSKEJedan od dvojice ruskih pilota iz oborenog „suhoja-24“ preživeo je dramatično rušenje te letelice. Njega su juče spasli sirijski komandosi i prevezli na sigurno, u ruski štab u sirijskoj Latakiji. Reč je o navigatoru letelice Konstantinu Murahtinu, koga će ruski predsednik Vladimir Putin odlikovati za hrabrost. On je juče istakao da njega i njegovog stradalog kolegu Sergeja Rumančeva Turci nisu upozorili da se sklone iz njihovog vazdušnog prostora.- Ruski avioni zapravo nisu ni narušavali turski vazdušni prostor. U utorak smo leteli na 6.000 metara po sasvim jasnom vremenu i imao sam potpunu kontrolu nad rutom. Znam da smo bili iznad Sirije - istakao je Murahtin i dodao da će se vratiti na front čim se oporavi.- Moram da osvetim svog kapetana - rekao je on.Podsetimo, Sergeja Rumančeva su izrešetali islamisti na sirijskoj teritoriji nakon što se katapultirao iz raketom pogođene letelice. Njemu će Putin posthumno dodeliti Orden heroja Ruske Federacije, što je najviše počasno zvanje u Rusiji, ustanovljeno 1992.

Gnev MoskovljanaKAMENICAMA I JAJIMA NA AMBASADU TURSKENekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na Ambasadu Turske u Moskvi na protestu održanom dan pošto su turski avioni oborili ruski „suhoj“ na teritoriji Sirije. Aktivisti su razbili nekoliko prozora na ambasadi, a moskovska policija ih je pozvala da prekinu protest, međutim, nije intervenisala.

Potvrdili iz SADAMERIKA: RUSKI AVION OBOREN U SIRIJSKOM VAZDUŠNOM PROSTORUSjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je nakratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je jedan neimenovani američki zvaničnik. On je naveo da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion.

Bombardovanje grada AzazaPOGOĐEN HUMANITARNI KONVOJ KOD GRANICE SIRIJE I TURSKENajmanje sedam osoba je poginulo, a deset ranjeno tokom jučerašnjeg bombardovanja grada Azaza u Siriji, kada je pogođen i humanitarni konvoj. Konvoj je prevozio pomoć za izbeglice u tom gradu, ali još uvek nije poznato da li su vazdušne udare izveli ruski ili sirijski avioni. Azaz je grad koji se nalazi u blizini graničnog prelaza s Turskom.

Pokušali da obmanu svetTURCI AUDIO-SNIMKOM RAZOTKRILI DA SU LAGALITurska je objavila snimak koji je navodno dokaz za to da je ruski avion koji su oborili ušao u vazdušni prostor Turske i bio upozoren da se vrati, međutim, zapis je to negirao. Naime, na snimku se čuje upozorenje, ali da se ruski avioni ne približavaju turskom vazdušnom prostoru (a ne da iz njega izađu) - što je dokaz da letelica i nije ušla u Tursku.

KURIR POKLANJA NARODNI KUVAR: Posna jela

Svakog četvrtka Kurir vam poklanja magazin NARODNI KUVAR, zbirku isprobanih recepata i saveta vrhunskih kulinara

Za novi broj kuvara legendarna glumica Gorica Popović pričala nam je o svojim kulinarskim veštinama, a čitaocima Kurira predložila je sjajan recept za sarmu sa somovinom.

Gošća-blogerka Kristina Gašpar iz Beograda otkrila je kako se pravi ukusno varivo od ljubičastog kupusa.

I u ovom broju proverite da li ste možda baš vi osvojili 1.000 dinara ili dobili vrednu kuhinjsku vagu za recept jela koji ste nam poslali.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track