PUTINOVA PRETHODNICA: Četiri ruska vojna broda plove ka severnoj obali Australije
Foto: Reuters

Uzbuna u Australiji

PUTINOVA PRETHODNICA: Četiri ruska vojna broda plove ka severnoj obali Australije

Planeta -
Toni Abot kaže da to Rusija pokazuje mišiće, a flota stiže uoči dolaska Vladimira Putina na samit G20 u Brizbejnu ovog vikenda

KANBERA - Australijske vlasti saopštile su danas da prate kretanje četiri ruska vojna broda koji se približavaju severnoj obali Australije.

Premijer Australije Toni Abot smatra da je to pokazivanje vojne moći Moskve u jeku napetih odnosa dve zemlje posle obaranja aviona MH17 u Ukrajini u julu, a flota, zapravo, stiže uoči dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina na samit G20 u Brizbejn ovog vikenda.

"Odbrana prati kretanje ruskih vojnih brodova koji trenutno prolaze kroz međunarodne vode i plove ka severu Australije", navodi se u saopštenju australijskih vojnih snaga. Australijski mediji navode da se među ruskim brodovima nalaze "teško naoružana" krstarica i razarač, tegljač i brod za dopunjavanje gorivom.

Putinovo prisustvo u Brizbejnu je sporno s obzirom na gnev Australije zbog obaranja aviona "Malezija erlajnsa" na letu MH17 u julu na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo svh 298 putnika i članova osoblja, uključujući 38 australijskih državljana, za šta Kanbera optužuje Moskvu, što ova poriče. Međutim, članice G20 smatraju da Putin treba da učestvuje na samitu.

"Nije neobično što se Rusi raspoređuju u blizini mesta gde se održavaju značajne konferencije, a ne zaboravimo da je Rusija u poslednje vreme znatno vojno ojačala", rekao je Abot danas u Mjanmaru na marginama istočnoazijskog samita. Inače, Abot i Putin su se sastali na marginama samita APEK u Pekingu, koji se održavao krajem prošle nedelje, a australijski premijer nije ispunio pretnje da će predsednika Rusije baciti na pod.

Australijske vlasti podsećaju da je ruska mornarica i ranije raspoređivala svoje brodove u vreme značajnih međunarodnih samita, kao kada je ratni brod ruske pacifičke flote pratio bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva prilikom posete San Francisku 2010. Džon Bleksland, ekspert za međunarodnu bezbednost na Australijskom nacionalnom univerzitetu, smatra da prisustvo ruskih brodova u blizini australijske obale ima za svrhu pokazivanje snage i učvršćivanje Putinovog imidža "snažnog čoveka". Međutim, bivši načelnik Generalštaba australijske vojske Piter Li, koji je sada direktor Instituta za nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Kanberi, kaže da je raspoređivanje ruskih brodova poruka da je Rusija pomorska sila sa globalnim domašajem i da ima interese u tom delu sveta.

Lideri G20, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, sastaće se u subotu i nedelju u Brizbejnu, gde će glavna tema razgovora biti podsticanje globalnog rasta, ali se očekuje da će se razmatrati i situacija u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track