RAĐA SE NOVA ISLAMSKA DRŽAVA: Nalazi se nekoliko sati vožnje od Evrope ali niko ne obraća pažnju
Foto: AP

Šokantno upozorenje

RAĐA SE NOVA ISLAMSKA DRŽAVA: Nalazi se nekoliko sati vožnje od Evrope ali niko ne obraća pažnju

Planeta -

Američki novinar koji je dve godine bio u zarobljeništvu Al Kaide progovorio je o stanju u Siriji.

"Niko na to ne obraća pažnju", kaže on.

"Osniva se nova Islamska država u Siriji... Niko ne zna šta se tačno događa na severozapadu Sirije. Ja znam jer sam ja u kontaktu sa nekim ljudima tamo, koji stalno snimaju videa. Još nismo spojili sve tačke", kaže Teo, a prenosi Biznis insajder.

Piter Teo Kurtis, poznat kao novinar koji je uspeo da preživi dve godine zarobljeništva kod Al Nusre u Siriji. Al Nusra, u međuvremenu preimenovana u Fatah al-Šam kako bi svojim finansijerima mogla da pruži izgovor da je reč o odjednom "umerenim" pobunjenicima, od početka rata u Siriji vojna je organizacija terorističke grupe Al Kaida. O njegovom oslobađanju 2014. i svemu što je prethodilo, u međuvremenu je snimljen i dokumentarac "Theo who lived".

U intervjuu koji je dao Džonatanu Rotu sa Riskhedža, objasnio je zašto smatra da se u severozapadnom delu Sirije događa nešto o čemu niko ne izveštava.

"Stići iz te druge Islamske države, koja leži na granici sa Turskom, do bilo koje evropske zemlje, dovoljno je nekoliko sati autobusom. Mladi klinci pristižu svaki dan, tako mi govore tipovi iz Sirije: "O, da. Imamo ovde nove Francuze, nove Engleze, svaki dan.""

On kaže i to da vlada Sirije zaista pobeđuje u ratu, ali da to ima i svoju cenu. "Sirijska vojska je razbila pobunjenike. Oni su prvo bili u pojedinim urbanim četvrtima po gradovima, a sad su proterani u ruralna područja. Zauzimaju neka sela. A kad vojska SAD ili Kurdi ili neka kombinacija konačno stigne do Rake, glavnog grada ID, svi ti militanti ID biće već nedeljama u begu. Oni su već otišli iz grada", rekao je on.

On predlaže vrlo kontroverznu strategiju protiv strategije ID koju naziva "nestani u brdima". "Ako to zvuči kao da zagovaram mir s ID, da, to je to. Previše ih je da bi ih sve pobili", kazao je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 10.03.2017

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track