RADOST SEKSA: Papa i kardinali na iznenadnom predavanju

Katolički par održao lekciju poglavarima Katoličke crkve

RADOST SEKSA: Papa i kardinali na iznenadnom predavanju

Planeta -
Ron i Mavis Pirola, roditelji četvoro dece, iz Sidneja u Australiji, rekli su u Vatikanu na skupu 200 prelata da ih je seksualna privlačnost zbližila pre 57 godina, i da im je seks pomogao da očuvaju brak 55 godina

VATIKAN - Papa Franja, kardinali i biskupi iz celog sveta su se našli na neočekivanom predavanju o radosti seksa, koje im je održao jedan par katolika, doveden da im govori o tome šta čini njihov brak trajnim.

Ron i Mavis Pirola, roditelji četvoro dece, iz Sidneja u Australiji, rekli su u Vatikanu na skupu 200 prelata da ih je seksualna privlačnost zbližila pre 57 godina, i da im je seks pomogao da očuvaju brak 55 godina.

"Male stvari koje smo radili jedno za drugo, telefonski pozivi i ljubavne poruke, način na koji smo planirali kako da zajedno provedemo dan, i sve što smo delili, bili su izrazi naše čežnje da budemo intimni jedno s drugim", rekao je par u zajedničkoj izjavi na sastanku iza zatvorenih vrata u ponedeljak uveče, o čemu su se detalji saznali dan kasnije.

"Postepeno smo uvideli da jedino što razlikuje naš odnos od bilo kojeg drugog hrišćanskog odnosa, jeste seksualna intimnost, a da je brak sveta seksualna tajna sa potpunim izražajem u seksualnom odnosu", rekli su oni.

Publika sveštenika, u celibatu, našla se uhvaćena na prečac. "Iskreno govoreći, mi - biskupi, o "tome" uglavnom ne govorimo", rekao je novinarima u utorak britanski kardinal Vinsent Nikols kome je očito bilo neprijatno da i govori o temi predavanja.

"Ali, saslušati uvodno izlaganje o "tome", mislim da je otvorilo jednu temu... a to je i priznanje da je "to" često najvažnije za dobrobit braka", dodao je on. Papa je sazvao dvonedeljni sastanak biskupa da bi pokušali da dođu do toga kako da crkveno učenje o mnoštvu pitanja katoličke porodice - braku, razvodu, homoseksualnosti i o seksu, približe savremenim katolicima.

Debata će se nastaviti oktobra iduće, 2015. godine, a vrhunac će biti kada papa izda konačni dokument s preporukama koje mu ponudi sinod. Nekoliko biskupa se požalio da je učenje Vatikana o seksualnim pitanjima često nedokučivo za običnog čoveka.

Glavni dokument Vatikana o seksu, poslanica "Humanae Vitae" iz 1968. godine, izlaže protivljenje crkve veštačkim sredstvima protiv začeća, uz komplikovane moralne teološke argumente i uz 41 fusnotu. Ron i Mavis Pirola rekli su na skupu da povremeno čitaju crkvena dokumenta o porodičnim stvarima, "ali kao da su s druge planete: jezik je težak i ne baš u vezi s našim iskustvom".

Tom Rosika, portparol Vatikana, rekao je da je nekoliko biskupa ukazalo da crkva mora da nađe "nov jezik" da bi objasnila svoje učenje i da bi privukla ljude. "Izrazi, kao što je "život u grehu", "suštinski poremećen" ili "kontraceptivni mentalitet", nisu nužno reči koje pozivaju ljude da se približe Hristu i Crkvi", rekao je on, navodeći primedbu jednog od biskupa.

Mnogi posmatrači su odali piznanje papi Franji za privlačenje ljudi crkvi upravo jednostavnošću svog jezika, suprotno teškim teološkim esejima njegovog prethodnika, pape Benedikta Šesnaestog koji je, dok je bio kardinal, bio odgovoran za mnoga glavna dokumenta Vatikana o "vrućim pitanjima", uključujući homoseksualnost.

Vatikan je odabrao bračni par Pirola i druge uzorne katolike za učešće na sinodu, da bi biskupi stekli osećaj kroz šta prolaze stvarne, savremene katoličke porodice, i da bi čuli njihove predloge o tome kako crkva da im pomogne i kako da ih podrži. Njihovo predavanje je pokazalo koliko se sinod promenio pod sadašnjim papom, a pokazalo je i koliko je dobrodošao njegov rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track