RASULO U ŽELEZNICI: Mađarska ukinula vozove za Češku i Nemačku
Foto: Reuters

Zbog bezbednosti

RASULO U ŽELEZNICI: Mađarska ukinula vozove za Češku i Nemačku

Planeta -
Ovim potezom velikom broju izbeglica onemogućeno je da nastave svoj puta jer su danima zarobljeni u Budimpešti

PRAG - Mađarska je do daljeg ukinula međunarodne vozove ka zapadu, među njima i za Češku, kojima su izbeglice pokušavale da dopru do Nemačke, a međunarodne železničke linije preko Češke za Mađarsku završavaće u mađarskom pograničnom gradu Sob, saopštile su jutros Češke železnice.

Foto: AP
Foto: AP

"Po aktuelnim informacijama našeg mađarskog partnera svi vozovi za Češku i iz nje završavaće u pograničnoj stanici Sob. Putnike između Soba i Budimpešte prevoze domaći vozovi. Ta mera ne bi trebalo da se odrazi na vozove na našoj teritoriji, ali ne isključuju se kašnjenja", kazao je danas portparol Čeških železnica Petr Štahlavski.

Mađarske železnice su na svom sajtu saopštile da su do daljnjeg odustale od vozova ka zapadu Evrope iz razloga bezbednosti. Češke železnice apelovale su na putnike u pravcu Mađarske u koju iz Češke ide nekoliko vozova, da dnevno prate na sajtu obaveštenja jer situacija može iznenada da se promeni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Češka je u sredu odlučila da više ne zadržava 42 dana u izbegličkim logorima one Sirijce koji su zatražili azil u Mađarskoj, već da im ponudi da zatraže azil u Češkoj, a ako ne budu hteli, da im izda potrebne privremene dokumente i pusti ih da u roku od nedelju dana napuste Češku i odu kuda su hteli - u Nemačku, Austriju ili dalje prema Skandinaviji.

Ta mera važi isključivo za izbeglice iz Sirije i to one koje bi po evropskim propisima Češka morala da vrati Mađarskoj. Češke železnice spremile su u Brnu lokomotivu, a u Bžeclavu, na granici sa Slovačkom, kompoziciju vagona za slučaj da se pokaže potreba da se izbeglice nekuda prevezu posebnim vozom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track