REFERENDUM PROPAO, ALI JE ORBAN POBEDIO: Mađarska počinje sa promenom ustava
Foto: AP 2 Okt

Problem migranata

REFERENDUM PROPAO, ALI JE ORBAN POBEDIO: Mađarska počinje sa promenom ustava

Planeta -

U Mađarskoj je pokrenut postupak za promenu Ustava, kao što je i najavio premijer te zemlje Viktor Orban, a promene bi trebalo da se odnose na to da odluke mađarske vlade imaju prednost u odnosu na zajedničke odluke Evropske unije.

Postupak promene Ustava trebalo bi da traje oko tri nedelje, posle čega bi trebalo da bude održana sednica mađarskog parlamenta na kojoj bi te izmene Ustava bile usvojene.

Očekuje se da vladajuća Fides partija obezbedi potrebnu većinu, budući da im za dvotrećinsku većinu nedostaju samo tri poslanika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Orban je prethodno najavio da će parlamentu da predloži amandman na Ustav u vezi sa ishodom referenduma o migrantskim kvotama, kako bi "zacementirao volju naroda" i poručio da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante. Orban je sinoć naveo da u EU moraju da uzmu u obzir rezultate glasanja.

On je rezultat referenduma nazvao izvanrednim, ističući da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine.

Na referendumu o članstvu Mađarske u EU, za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.204.000 osoba reklo "ne" na referendumu, kazao je Orban.

Rojters je preneo da će Orban podneti amandman kojim će rezultate referenduma pretočiti u zakon.

"Predložiću izmenu ustava koja će odražavati volju naroda. Nateraćemo Brisel da shvati da ne može da ignoriše volju glasača u Mađarskoj", naveo je Orban.

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

ORBANOVO ORUŽJE PROTIV PRIHVATA MIGRANATA: Mađarska sutra na referendumu odlučuje o kvotama

(VIDEO) ORBAN ZADOVOLJAN REFERENDUMOM: EU ne može da nas prisili da primimo migrante

MAĐARSKA SE SPREMA ZA NOVI TALAS: Na granicu sa Srbijom šalje 3.000 lovaca na migrante

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja