REŠENA MISTERIJA MARSA: Saznaćemo šta je NASA pronašla u ponedeljak?!
Foto: Reuters

Uzbuđenje

REŠENA MISTERIJA MARSA: Saznaćemo šta je NASA pronašla u ponedeljak?!

Planeta -
Da li je NASA pronašla život na Marsu? Spekulisalo se mesecima da će NASA održati konferenciju za štampu na kojoj će izneti podatke o neverovatnom otrkiću

NASA se pirprema da otkrije "veliku tajnu" iz njihovog programa istraživanja Marsa, spekuliše se da je pronađena tekuća voda na Crvenoj planeti.

Svemirska agencija je sazvala konferenciju za štampu u ponedeljak, obećavajući da će objaviti "misteriju Marsa".

Spekulacije takođe nalažu da će Lujendra Ojha, student sa doktoratom koji je otkrio moguće znake vode na ovoj planeti 2011 godine, takođe biti prisutan na konferenciji u ponedeljak.

Naučnici već odavno znaju da postoji zamrznuta voda na polovima Marsa, ali još uvek je nisu pronašli u tečnoj formi, što bi povećalo šansu za održavanjem života na Crvenoj planeti.

Ranije ove godine, Nasin Mars rover, Kjuriositi, pronašao je kalcijum perhlorat, vrsta soli, na zemljištu, sugerišući potencijalnu prisutnost slane tečne vode na površini ove planete.

Foto JPL-Caltech/NASA/EPA
Foto JPL-Caltech/NASA/EPA

Kalcijum perhlorat smanjuje temperaturu na kojoj se voda zamrzava, što bi moglo da doprinese održanju tečnog agregatnog stanja čak i na Marsu, gde zimi temperature padaju čak i do -125 C. Ova so takođe apsorbuje vodu iz atmosfere, povlačeći je nazad na površinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja