ROTŠILD: Svet je na ivici katastrofe, na Bliskom istoku je haos, Rusija je agresivna, EU na kolenima

Dramatično upozorenje

ROTŠILD: Svet je na ivici katastrofe, na Bliskom istoku je haos, Rusija je agresivna, EU na kolenima

Planeta -
Pored turbulentne ekonomske pozadine suočeni smo sa geopolitičkom situacijom koja je možda opasnija od bilo koje druge koji smo imali od Drugog svetskog rata

Svet se sada suočava sa većom opasnošću nego krajem Drugog svetskog rata. Nezaposlenost preti evropskom blagostanju, a haos guta Bliski istok, upozorava Rotšild. Svetski BDP razočarao je nejednakom stopom rasta u 2014. godini nakon šest godina monetarnih stimulansa i izuzetno niskih kamatnih stopa, rekao je predsednik RIT Capital Partnersa.

On se osvrnuo i na procene na berzama. Kako ocenjuje, vrednost papirnog novca je srozana jer su države nastojale da se takmiče generišući rast na štetu svojih valuta. Evro i juan su u protekloj godini oslabili za više od 12 odsto u odnosu na američki dolar.

"Pored turbulentne ekonomske pozadine suočeni smo sa geopolitičkom situacijom koja je možda opasnija od bilo koje druge koji smo imali od Drugog svetskog rata. Haos i ekstremizam na Bliskom istoku, širenje ruske agresije, i nezaposlenošću oslabljena Evropa zbog uglavnom, nesprovođenja strukturalnih reformi u mnogim zemljama članicama EU“, rekao je 78-ogodišnji biznismen.

Ipak, ova procena nije toliko sumorna poredeći je sa prognozom iz prethodne godine. Tada je ovaj bankar smatrao da će usporavanje rasta kineske privrede i moguće precenjivanje vrednosti akcija biti najveći izazovi u svetu.

Rotšild veruje da ulaganje u akcije i dalje može biti dobra odluka investitora uprkos nultom ili čak negativnom prinosu od obveznica. On je pozitvno ocenio to što većina kompanija transparentno prijavljuje profite veće od prognoziranih zajedno sa stabilnim rastom primanja.

Foto: AP
Foto: AP

"U Evropi, kombinacija jačeg evra, agresivnog programa kvantitativnih olakšica i prinosa od hartija od vrednosti, može voditi čak i većim vrednostima akcija“, rekao je bankar u svojoj izjavi. Inače, od trgovine retkim novčićima sa evropskim krunisanim glavama 19. veka, preko vešte kupovine britanskih deonica nakon bitke kod Vaterloa do finansiranja američkih čeličana, naftaških kompanija i železnica, Rotšildovi su danas krajnje diskretno upleteni u raznovrsne poslove širom sveta.

RIT Capital Partners kotira se na Londonskoj berzi od 1988. godine. Otada je kompanija udvostručila svoju neto vrednost imovine kao i vrednost akcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track