RUMUNI SIROTINJA, ALI VLAST NE PRIZNAJE: Oko 40 odsto stanovništva na ivici egzistencije
Foto: Ap 5 Dec 2012

RUMUNI SIROTINJA, ALI VLAST NE PRIZNAJE: Oko 40 odsto stanovništva na ivici egzistencije

Planeta -
U Rumuniji je zabeležen visok stepen siromaštva, posebno kod romske populacije ali vlasti poriču razmere siromaštva i diskriminacije u zemlji, izjavio je danas u Bukureštu izvestilac UN Filip Alston

"Rumunija je skoro na poslednjem mestu u oblasti obrazovanja, zdravstva, smeštaja i socijalnih usluga", rekao je Alston, specijalni izvestilac UN za ljudska prava i ekstremno siromaštvo. Prema njegovim rečima, oko 40 odsto rumunskog stanovništva živi na ivici egzistencije, dok je državni novac iz budžeta izdvojen za rešavanje te situacije "izuzetno mali".

"Postoje zvanični rumunski podaci o smanjenju stope siromaštva u poslednjih 10 do 15 godina ali Svetska banka ih ne smatra pouzdanim", rekao je Alston. Izvestilac UN je dodao da je situacija posebno dramatična za decu jer je oko 34 odsto lišeno osnovnih materijalnih potreba, dok 90 odsto Roma živi u siromaštvu a 84 odsto njih nema struju i vodu u kući.

Alston je ocenio da rumunski zvaničnici negiraju te podatke i svaki vid diskiriminacije prema Romima, navodeći da su mu neki predstavnici lokalnih vlasti rekli da su to "ljudi koji neće da rade". Iako je Rumunija usvojila strategiju o integrisanju romske zajednice, predstavnik UN je rekao da "ne postoji politička volja da se ta strategija primeni".

Rumunija je često meta kritika Zapada zbog diskriminacije i nedovoljnog ulaganja u integraciju Roma u rumunsko društvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track