RUSI ODGOVORILI AMERIKANCIMA: Leteli ste oko naše granice, zato vas je Su-27 ispitao
Foto: Printscreen Youtube

DRAMA NA BALTIKU DRUGI DEO

RUSI ODGOVORILI AMERIKANCIMA: Leteli ste oko naše granice, zato vas je Su-27 ispitao

Planeta -
Nikakve izuzetne okolnosti se nisu dogodile kada je ruski borbeni avion leteo oko američkog izviđačkog aviona, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov

MOSKVA - Američki izviđački avion "RC-135U" kretao se prema ruskoj državnoj granici i ruski borbeni avion "Su-27" ga je primorao da promeni svoj kurs, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov.

Incident se dogodio 7. aprila kada su snage ruske vazduhoplovne odbrane na dužnosti primetile nepoznatu metu u vazduhu iznad Baltičkog mora koja se kretala ka ruskoj državnoj granici, rekao je Konašenkov na konferenciji za novinare.

Borbeni avion "Su-27" je uzleteo kako bi ispitao nepoznatu letelicu, naveo je Konašenkov, a preneo TAS S.Ruski avion je nekoliko puta obleteo oko mete koja je identifikovana kao izviđački avion "RC-135U" američkih vazduhoplovnih snaga, o čijem je broju, ispisanom na repu letelice, obavestio komandu, dodao je portparol.

Američki avion je zatim promenio kurs i odleteo od ruske granice, kazao je Konašenkov.

"Nikakve izuzetne okolnosti se nisu dogodile kada je (ruski borbeni avion) leteo oko američkog izviđačkog aviona", rekao je Konašenkov.

"Što se tiče procene profesionalnih kvaliteta naših pilota, to je na ruskoj komandi. I američki izviđački avioni mogu da izvode rutinske letove samo duž američkih granica", dodao je on.

Pentagon je ranije saopštio da je avion "RC-135U" izvodio rutinski let u međunarodnom vazdušnom prostoru 7. aprila kada ga je presreo ruski "Su-27" na "nebezbedan i neprofesionalan način".

Ruski "Su-27" leteo je opasno blizu i gotovo se sudario sa američkim izviđačkim avionom ove sedmice u najnovijoj vazduhoplovnoj provokaciji Moskve, izjavila je portparol Pentagona prema navodima onlajn publikacije "Fri bikon" iz Vašingtona, a preneo TAS S.

"Sjedinjene Države će prijaviti ovaj incident Rusiji preko odgovarajućih diplomatskih i zvaničnih kanala", rekla je portparol Pentagona Elejn M. Lejnz.

Jedan zvaničnik odbrane je rekao da ruski avion leteo na oko šest metara od nenaoružanog izviđačkog aviona, čime su u opasnost dovedeni životi američke posade.

Detalji misije "RC-135" koji se nalazio na poziciji da prati ruske vojne aktivnosti u zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, nisu poznati navodi se u publikaciji.

Avion "RC-135" je vojno unapređen "boing 707", koji može da bude konfigurisan za nekoliko vrsta prikupljanja obaveštajnih podataka, uključujući fotografisanje, nuklearno praćenje i elektronsko špijuniranje, navela je ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track