RUSIJA, BRAZIL I ARGENTINA IZNENADIĆE ČITAV SVET: Očekuje se ogroman privredni rast u ovim zemljama
Foto: Shutterstock

Predviđanja Blumberga

RUSIJA, BRAZIL I ARGENTINA IZNENADIĆE ČITAV SVET: Očekuje se ogroman privredni rast u ovim zemljama

Planeta -

Očekujte više dobrih nego loših vesti kada je u pitanju globalni rast u ovoj godini, koji će predvoditi nekoliko najvećih ekonomija Latinske Amerike, privredni uspon u SAD-u i dalje ekonomsko jačanje Kine i Indije, piše danas agencija "Blumberg".

Prema najnovijoj analizi "Blumbergovog" konsenzusa o ekonomskim izgledima, 62 privrede sveta su "kandidovane" kao zemlje u kojima se očekuje poboljšanje u 2017. u odnosu na prošlu godinu, dok se kod 33 predviđa pogoršanje.

Na vrhu liste su Argentina i Brazil, za koje se predviđa ekonomski zaokret iz negativnog u pozitivan rast.

Mada bi Venecuela zapravo trebalo da se nađe na prvom mestu ove lestvice zbog predviđenog privrednog napredovanja za 7,5 procentnih poena u 2017. u odnosu na prošlu godinu, vodeća pozicija joj izmiče, jer se zemlja i dalje suočava sa dubokom ekonomskom krizom, uz visoku inflaciju i nestašice hrane i drugih osnovnih potrepština.

Umesto nje na liderskoj poziciji je Argentina, čija je privreda lani bila u padu za minus 2,1 odsto, a procenjuje se da će u ovoj godini dostići rast od 3,0 procenta, što će na međugodišnjem nivou (decembar 2016-decembar 2017) značiti skok od 5,1 procentnih poena.

Na drugoj poziciji je Brazil koji se oporavlja od najteže recesije u 100 godina. Ova zemlja je pretrpela veliku štetu od korupcionaškog skandala, zbog kog je sa funkcije opozvana predsednica Dilma Rusef. Trenutno Brazilu na ruku ide oporavak cena sirovina, što predsednik Mišel Temer pokušava da iskoristi da ojača državne finansije i da podstakne aktivnost privatnog sektora.

Brazil je prošle godine imao negativan rast od 3,6 odsto, a prognozira se da će u 2017. izaći iz recesije sa povećanjem BDP-a od 0,8 procenata. Na međugodišnjem nivou to biti ubrzanje rasta od 4,4 procentna poena.

Treća zemlja sa najvećom promenom stope rasta od 1,4 procentna poena međugodišnje, prema anketi "Blumberga" biće Rusija zahvaljujući skoku cena nafte sa 13-godišnjeg minimuma zabeleženog u januaru 2016.

Predviđa se da će Moskva zabeležiti ove godine ekonomsku ekspanziju do 1,1 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim negativnim rastom od 0,3 procenta.

Neke zemlje, međutim, imaju manje razloga za slavlje.

Tako se procenjuje pad privrednog rasta na Islandu na 4,0 posto u 2017. sa prošlogodišnjih 7,1 posto, zatim u, kako se navodi, protestima sklonoj Rumuniji, nezaposlenošću pogođenoj Španiji i u Meksiku, koji je česta meta napada američkog predsednika Donalda Trampa.

SAD su na liniji respektabilnog povećanja rasta u ovoj godini na 2,3 odsto, dok će divovima među tržištima u usponu, Kini i Indiji, ostatak sveta zavideti na rastu BDP-a od po 6,5 procenata ili više - čak iako se u obe zemlje očekuje marginalno privredno usporavanje u odnosu 2016.

Najveće evropske ekonomije, u međuvremenu, treba da se pripreme za ublažavanje rasta koji je već izgubio sjaj, uključujući i Veliku Britaniju, koja treba da otpočne pregovore o Bregzitu sa Evropskom unijom.

Zanimljivo je da se najveći rast na Starom kontinentu prognozira Francuskoj, od 1,3 odsto u 2017. godini, čiji će izbori biti pomno praćeni kao događaj od najvećeg značaja za EU i evrozonu, navodi njujorška agencija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 20.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track