RUSIJA GUBI STRPLJENJE: Ako se ovako nastavi, adekvatno ćemo odgovoriti NATO paktu!
Foto: AP

Upozorenje iz Moskve

RUSIJA GUBI STRPLJENJE: Ako se ovako nastavi, adekvatno ćemo odgovoriti NATO paktu!

Planeta -
Naravno, svaki plan NATO da približi svoju vojnu infrastrukturu Rusiji vodiće recipročnim koracima koji su neophodni da bi se uspostavila neophodna jednakost, rekao je Peskov

MOSKVA - Obrazloženja NATO za razmeštanje snaga prema granicama Rusije su kamuflaža i to su koraci na koje će Moskva sigurno odgovoriti.

To je rekao portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov, uz navode da projekat širenja NATO ka Rusiji nije nov.

“Izmišljena obrazloženja o mogućoj pretnji koja dolazi iz Rusije su kamuflaža koja se koristi da bi se sakrili planovi o širenju NATO prema našim granicama. Ovde govorimo o proširenju vojnog prisustva na samim granicama Rusije“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, takvi planovi NATO ne mogu da izazovu drugo osećanje osim žaljenja.

“Naravno, svaki plan NATO da približi svoju vojnu infrastrukturu Rusiji vodiće recipročnim koracima koji su neophodni da bi se uspostavila neophodna jednakost“, dodao je Peskov.

On je na ovakav način odgovorio na najave lidera NATO Jensa Stoltenberga da će Alijansa nastaviti sa razvijanjem plana za stvaranje jedinice za brza dejstva uz građenje novih komandnih centara u Mađarskoj i Sloveniji.

Podsetimo, nedavno je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila da najnovije aktivnosti Severnoatlantskog savezane ne doprinosi uspostavljanju stabilnosti u Evropi.

"Pre svega, neophodno je čuti i shvatiti poziciju onih koji tako postupaju. Neka nam oni prvo kažu kakvi su ciljevi i zadaci, a mi ćemo ih posle komentarisati. Za sada, ono što se dešava u poslednje vreme, ne povećava stabilnost u regionu", rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti.

Takođe, Ruski predsednik Putin ocenio je u obraćanju u UN da nije bilo razloga za širenje NATO na istok, a da je kriza u Ukrajini posledica ekspanzije Severnoatlantskog saveza.

"Zašto su nastavili liniju širenja NATO posle raspada Sovjetskog Saveza i ukidanja Varšavskog pakta? NATO ne samo da je opstao, nego je nastavio širenje svoje vojne infrastrukture", naveo je Putin.

Ruski predsednik je objasnio da su istočnoevropske zemlje stavljene pred lažni izbor između istoka i zapada, a takva logika konfrontacije morala je pre ili kasnije da dovede do ozbiljne geopolitičke krize, što se dogodilo u Ukrajini.

ČARKE MOGU PRERASTI U RAT

Čarke između NATO i Rusije mogle bi slučajno da prerastu u pravi vojni sukob, upozorili su bivši ministri istočnih i zapadnih zemalja u avgustu ove godine.

Nekadašnji ministri pozvali su obe strane pozvavši da razmotre načine za izbegavanje nezgoda.

Odnosi između NATO i Rusije pali su na najniži nivo od završetka Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, a obe strane jačaju vojne aktivnosti kao odgovor na ono što smatraju bezbednosnom pretnjem.

NATO je pre 2 meseca objavio da je prošle godine u blizini svog vazdušnog prostora presreo ruske avione više od 400 puta, mnogo više nego prošle godine. Rusija je objavila da je zabeležila više od 3000 letova aviona NATO-a nad svojom teritorijom i nad Belorusijom, dvostruko više nego 2013.

"I jedna i druga strana su uverene u opravdanost svojih postupaka u svetlu negativnih promena u njihovom bezbednosnom okruženju", napisala je radna grupa bivših visokih ruskih i evropskih diplomata u izveštaju za londonsku savetodavnu grupu "Evropske liderske mreže".

"Naš stav je da je napetost toliko velika da bi moglo da dođe do opasne pogrešne procene ili nezgode koja bi uzrokovala dodatno pogoršavanje krize ili čak i pravi sukob između Rusije i Zapada", navedeno je u izveštaju.

U radnoj grupi su bili bivši poljski ministar spoljnih poslova Adam Rotfeld, bvši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, bivši britanski ministri odbrane Des Braun i Malkolm Rifkind i bivši nemački ministar odbrane Volker Ruhe i njihove kolege iz Španije, Francuske i Turske.

(B92/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track