RUSIJA I NATO SE SPREMAJU ZA RAT: Ovako velike vojne vežbe Evropa ne pamti od Hladnog rata!

Institut European leadership network tvrdi

RUSIJA I NATO SE SPREMAJU ZA RAT: Ovako velike vojne vežbe Evropa ne pamti od Hladnog rata!

Planeta -
Američka vojska i vazdušne snage 10 zemalja saveznica u Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji ovih dana sprovode najveću vazdušnu vežbu u Evropi u poslednjih nekoliko decenija

LONDON - Institut Juropijan lideršip netvork (European leadership network - ELN), sa sedištem u Londonu, upozorava da se NATO i Rusija pripremaju na mogućnost rata.

Evropa je postala poprište najvećih vojnih vežbi od završetka Hladnog rata. Nakon što je Rusija u martu održala veliku vojnu vežbu za koju analitičari tvrde da je organizovana kao simulacija mogućeg rata sa SAD-om i NATO-om, ovih dana američka vojska i vazdušne snage 10 zemalja saveznica u Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji sprovode najveću vazdušnu vežbu u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, prensoi Večernji list.

Ruski avioni suhoj SU 27  tokom vežbe (Foto: Reuters)
Ruski avioni suhoj SU 27 tokom vežbe (Foto: Reuters)

Reč je o vežbi “Brzi odgovor 15”, u kojoj učestvuje oko 5.000 vojnika i se koja završava sredinom septembra, a već sredinom oktobra u Španiji, Portugalu i Italiji počinje još veća pomorska i kopnena vojna vežba “Trident Juncture”, u kojoj će učestvovati 36.000 vojnika, 140 aviona i helikoptera, 60 brodova i podmornica iz 27 članica NATO-a.

Osim te dve, NATO je i u junu organizovao vojnu vežbu "Saveznički štit”, u kojoj je 15.000 vojnika uvežbavalo pomorsku bitku i iskrcavanje blizu Kalinjingrada, ruske enklave na obali Baltičkog mora.

NATO vežbe u Poljskoj (Foto: Reuters)
NATO vežbe u Poljskoj (Foto: Reuters)

Analitičari iz instituta ELN upozorili su da takve ratne igre s jedne i druge strane same po sebi povećavaju mogućnost izbijanja ratnih sukoba između Rusije i NATO-a.

“Iako portparoli tvrde da su te operacije usmerene protiv hipotetičkih protivnika, njihova priroda i njihova razmera upućuju na suprotno: Rusija se sprema za sukob s NATO-om, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju s Rusijom”, tvrdi se u izveštaju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz sedišta NATO saveza u Briselu na kritike iz tog izvještaja odgovaraju tvrdnjom da je Rusija za ovu godinu najavila 4.000 vojnih vežbi, 10 puta više nego NATO, te da NATO svoje vežbe najavljuje unapred, dok Rusija “namerno izbjegava vojnu transparentnost i predvidivost” organizirajući veliki broj hitnih, naglo najavljenih vojnih vežbi, koje NATO očito smatra provokacijama.

Foto: AP
Foto: AP

“Trident Juncture”, najveća NATO-ova vežba u poslednje vreme, najavljena je godinu dana unapred i sve države članice OSCE-a biće pozvane da pošalju posmatrače", izjavila je portparolka NATO-a Karmen Romero i ponovila da NATO ne želi konfrontaciju s Rusijom, a da je Rusija ta koja je u svoje nedavne vojne vežbe uključila i trupe opremljene nuklearnim naoružanjem."Te vežbe su deo puno agresivnije ruske vojne doktrine", dodala je Romero.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track