RUSIJA O PRODUŽETKU SANKCIJA: Odluka je za žaljenje, sve je pogrešno
Foto: Reuters

Prva reakcija

RUSIJA O PRODUŽETKU SANKCIJA: Odluka je za žaljenje, sve je pogrešno

Planeta -
EU je sama stvorila problem sa sankcijama, kaže ruski ambasador pri uniji Vladimir Čižov

BRISEL - Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov ocenio je da je njena odluka da produži sankcije Rusiji do septembra "za žaljenje".

"Posmatrajući stvari na tako ograničen način, EU ustvari dodatno testira naše partnerstvo - partnerstvo između Rusije i EU, što je za žaljenje", rekao je Čižov komentarišući jučerašnji sastanak šefova diplomatije EU, na kom je doneta odluka o produžavanju sankcija Moskvi. On kaže da su "svi elementi reakcije EU na situaciju u Ukrajini pogrešni".

"Kritike prema Rusiji su dominantan element. Kao da je Rusija, a ne vlasti u Kijevu uz prećutan pristanak EU, dozvolila krvoproliće na istoku Ukrajine", rekao je on. "Mogerinijeva je, sumirajući jučerašnji sastanak, izabrala tri komponente u reakciji EU na pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini. Nažalost, sve tri su pogrešne", istakao je ruski zvaničnik.

Čižov je naveo i da ruski predsednik i šef dilomatije smatraju da pitanje sankcija treba da reši sama EU jer je "reč o problemu koji je sama stvorila".

"Mi nismo i nećemo imati bilo kakve razgovore sa Unijom o sankcijama", rekao je ruski ambasador. On kaže i da je poziv da se primeni dogovor iz Minska u kontrastu sa izjavama koje se čuju iz Kijeva da više nisu zadovoljni tim sporazumom i da je neophodan novi format, prenosi Itar-Tass.

"I dok se čuju ove izjave, granatiranje Donjecka, Luganska, Gorlovke se nastavlja", upozorio je Čižov.

Šefovi diplomatija EU su juče na vanrednom sastanku u Briselu odlučili da se produže sankcije Rusiji zbog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine i njenog odbijanja da poštuje sporazum iz Minska. Sankcije se odnose na 132 ruska i ukrajinska funkcionera, precizirala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini i najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track