RUSIJA POTVRDILA: Premeštali smo raketni sistem Iskander u Kalinjingrad i nastavićemo to da radimo
Foto: Youtube/Printscreen

Enklava na granici Poljske i Litvanije

RUSIJA POTVRDILA: Premeštali smo raketni sistem Iskander u Kalinjingrad i nastavićemo to da radimo

Planeta -

Ruska vojska je više puta premeštala rakete Iskander u region Kalinjingrada za potrebe obuke i nastaviće to da čini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Raketni sistem Iskander je mobilan, jer jedinice na obuci prelaze velike razdaljine preko ruske teritorije....", rekao je Konašenkov novinarima.

Region Kalinjingrada, ruske enklave na granici sa Poljskom i Litvanijom, nije izuzetak. Premeštanje raketnog sistema nije tajna, dodao je on, rekavši i da je jedna od raketa bila nemerno izložena američkom špijunskom satelitu.

ZAPAD STRAHUJE OD JAČANJA RUSKIH SNAGA: Rusi prebacuju balističke rakete u Kalinjingrad

Nismo morali dugo da čekamo - naše američke kolege su to same potvrdile, rekao je Konašenkov. Američki obaveštajni zvaničnik je juče izjavio da Rusija razmešta rakete Iskander u Kalinjingradu.

Ruski razlozi za razmeštanje raketa čiji je domet 500 kilometara "mogli bi biti bezazleni", kazao je zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

"Oni su prebacili sličan raketni sistem u Kalinjingrad 2014. zbog vojne vežbe. To bi takođe mogao biti politički gest - pokazivanje snage - kako bi se izrazilo nezadovoljstvo prema NATO", dodao je on, prenosi Rojters.

Iskander-M su balističke rakete na koje mogu da se postave i nuklearne bojeve glave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track