RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Evo šta čeka Tursku - ekonomski rat odmah, oružani sukob ostaje opcija
Foto: Rojters

Kaznene mere

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Evo šta čeka Tursku - ekonomski rat odmah, oružani sukob ostaje opcija

Planeta -
Rusija će nastaviti sa primenom odgovarajućih mera. Ne može se isključiti ni obaranje turskih borbenih aviona, a hibridni rat između dve zemlje će se pojačati

Da bi suzbila tursku agresiju, Rusija će preduzeti ekonomske, političke i vojne mere.

Vojne mere

Rusija će sada u Siriju premestiti raketne sisteme S-400, koji će biti instalirani u njenoj vazdušnoj bazi u blizini Latakije. Ove rakete imaju domet od 250 kilometara, a turska granica je udaljena manje od 45 kilometara. Raketna krstarica, Moskva, sa sistemima protivvazdušne odbrane dugog dometa će štititi zonu blizu sirijske obale. Njeni projektili imaju domet od 200 kilometara. "Ona će biti spremna da uništi svaki cilj u vazduhu koji predstavlja potencijalnu opasnost za naše aviona", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, na sastanku sa vojnim zvaničnicima.

Stvoreni su uslovi za stvaranje zone zabranjenog leta nad ogromnim delom sirijske teritorije. Mogućnost obaranja turskih aviona, koji skoro svaki dan krše sirijski vazdušni prostor je velika.Teritorija Turkmena gde je ubijen pilot ruskog aviona je praktično spaljena posle vazdušnih napada i akcija sirijske vojske Vazdušnim udarima je 26. novembra uništen turski konvoj u blizini sirijske granice, kod grada Azaz u pokrajini Alepo. Konvoj je pripadao turskoj humanitarnoj nevladinoj organizaciji IHH, koja je povezana sa Muslimanskim bratstvom i opozicionom "Slobodnom sirijskom armijom". Prema sirijskim pobunjenicima, ova organizacija ih oprema ne samo sa humanitarnom pomoći, već i sa oružjem.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Malo je verovatno da će ovi događaji isprovocirati vojni sukob, ali političke i strateške veze će se ohladiti. Erdogan pokušava da da spase svoju poziciju u Siriji oštrim pritiskom na Rusiju, koristeći svoje atlantske saveznike. Ankara ima prostora za manevrisanje, jer bi neki prijateljski korak mogao biti protivteža njenoj akciji, ali trenutno za to nema naznaka. Rusija takođe ima određeni prostor, i nije zainteresovan za vojni sukob sa Turskom. Postoji velika mogućnost da će Rusija ipak učiniti neke ustupke.

Ekonomski rat

Zvanično, Rusija ne namerava da nametne ekonomske sankcije Turskoj. U praksi, međutim, Roselkoznadzor - ruska poljoprivredna agencija, je pokrenula detaljnu inspekciju svih turskih proizvoda koji se isporučuju na rusko tržište. Na Krimu je, kao odgovor na agresivne turske postupke suspendovano više od trideset turskih investicionih projekata. Ruske turističke agencije su prestale da posluju sa Turskom, što može ozbiljno uticati na turističku industriju Turske. Za Ruse je Turska jedna od omiljenih turističkih odredišta a ruski turisti čine tamo najveću grupu stranih turista. Turski građevinari, koji se nalaze u Rusiji, će brzo izgubiti svoj profit i biče strogo kontrolisani.

Političke mere

Turska je proglašena zemlju koja predstavlja terorističku pretnju za Rusiju. Ova izjavu je dao zvaniči portparol ruskog predsednika. Otkazan je i zvanični susret Putina i Erdogan planiran za 20. decembar. U ruskoj dumi je podnesen nacrt zakona koji kriminalizuje negiranje genocida nad Jermenima. U razgovoru sa svojim američkim kolegom, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je okrivio SAD za postupke njenih saveznika, jer su oni preuzeli odgovornost za sve partnere, uključujući i Tursku, u pogledu bezbednosti letova preko Sirije.

Koje su perspektive rusko-turskih odnosa?

Rusija može koristiti ekonomsku moć. Presecanje snabdevanja Turske gasom i naftom je verovatnije nego vojna akcija. Pored toga, rusija kao adut ima Jermeniju, gde se nalazi ruska vojna baza. Ruska podrška kurdskim separatistima u Turskoj bi dovela do građanskog rata na teritoriji same Turske.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Sa svoje strane, Turska može da blokira Bosfor i obezbedi vojne baze za američke trupe. Ankara će takođe aktivno podržavati Ukrajinu protiv Rusije.

Rat, pod okriljem NATO-a, predstavlja opasnost za Rusiju. Međutim, on takođe može biti moguć. Ipak, Evropa, nedavno pogođena terorističkim napadima, a sada uključena u anti-teroristički rat, ne želi da ima novog neprijatelja, naročito moćnog kao Rusija.

Pitanje rata protiv Rusije može podeliti NATO-blok. Nekoliko evropskih zemalja ne bi podržalo zahtev Turske za pomoć. Konkretno, Grčka će biti na strani Rusije, jer je samo u 2014, Turska prekršila vazdušni prostor Grčke 2244 puta. Pored toga, zemlje članice EU imaju svoje razloge da kazne Tursku zbog priliva migranata u Evropu. Dakle, čak i diskusija u okviru NATO o podršci Turskoj može stvoriti suprotnosti između članova alijanse. Americi ne smeta ako postoji otvoreni sukob NATO-a i Rusije, ali to može podeliti NATO-a na dva dela

Rusija može da proglasi zonu zabrane letenja nad Sirijom i legitimno obori sve leteće objekte koji narušavaju sirijski vazdušni prostor. To će značiti početak otvorenog sukoba između kopnenih i morskih sila. Čini se da je to najradikalniji scenario

Rusija može da nastavi i pojača bombardovanje turkmenske milicije, među kojom je veliki broj pristalica ISIL. Bombardovanje "tampon zone" je već izvršeno

Mogući scenario je potpuno uništenje infrastrukture za krijumčarenje nafte. Erdogan lično, kao i članovi turske vlade, su u potpunosti uključeni u ovaj zabranjeni uvoz.

Foto: AP
Foto: AP

Takođe, među više scenarija jedan izgleda apsolutno realan: potpuno uništenje tursko-ruski ekonomskog partnerstva u različitim oblastima: finansije, turizam itd. Sledeća žrtva će verovatno biti projekat "Turski" tok, koji će verovatno biti suspendovan, što može oživeti projekat Južni tok.

Turska se pripremala za projekat zone slobodne trgovine sa Rusijom, ali je sigurno da u bliskoj budućnosti to neće biti ostvareno Turska je bila realno potencijalni kandidat za ulazak u Evroazijsku ekonomsku uniju, ali je sada postalo jasno da ni taj projekat neće biti realizovan.

Rusija će nastaviti s aprimenom odgovarajućih mera. Ne može se isključiti ni obaranje turskih borbenih aviona. Hibridni rat između dve zemlje će se pojačati. Međutim, verovatno će ostati sačuvane veze sa Erdoganovim protivnicima.

(Katehon - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track