RUSIJA ZAVRNULA GAS UKRAJINI: Nisu platili i više neće dobiti ni kap za džabe
Foto: Reuters

Nema više

RUSIJA ZAVRNULA GAS UKRAJINI: Nisu platili i više neće dobiti ni kap za džabe

Planeta -
Kijev traži popust veći od 40 odsto, što je za Moskvu neprihvatljivo, a onda se pohvalio da će ubuduće uvoziti gas samo iz Slovačke

MOSKVA/KIJEV - Ruska energetska kompanija Gasprom saopštila je danas da je u potpunosti obustavila isporuku prirodnog gasa Ukrajini, nakon što je Kijev prethodnog dana poručio da prestaje sa kupovinom ruskog gasa.

"Ukrajina nije platila julsku isporuku gasa i od jutros im je obustavljena isporuka gasa", rekao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler, dodajući da ni kap gasa neće biti isporučena Ukrajini dok ta zemlja ne izvrši avansnu uplatu, prenosi agencija Frans pres.

Ukrajinska energetska kompanija Ukrtransgas je prethodno za agenciju Itar-Tass rekla da će prestati da uvozi gas iz Rusije i od sada će ga uvoziti samo iz Slovačke, dok ne bude postignut dogovor o uslovima kupovine gasa.

Aleksej Miler i Aleksandar Novak: Ne možemo da prodajemo Kijevu gas upola cene (Foto: Reuters)
Aleksej Miler i Aleksandar Novak: Ne možemo da prodajemo Kijevu gas upola cene (Foto: Reuters)

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je želja Kijeva da dobije popust na gas veći od 40 odsto neosnovana i da bi u tom slučaju cena gasa za Ukrajinu bila znatno niža nego za susedne zemlje.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je pre dva dana rekao da je Naftogas Ukrajine zatražio je od Gasproma da produži popust na gas i za treće tromesečje, a Rusija najavila da će im izaći u susret. Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da da popust od oko 40 dolara za hiljadu kubnih metara i na taj način bi konačna cena ostala na nivou drugog tromesečja, od 247 dolara za hiljadu kubika.

Ukrajinsko ministarstvo energetike, pak, smatra da bi cena trebalo da bude tek nešto malo više od 200 dolara za hiljadu kubika. Prema podacima Ukrtransgasa, uvoz prirodnog gasa iz Rusije je u prvoj polovini godine smanjen 73,4 odsto na 3,7 milijardi kubnih metara. Sa druge strane, uvoz gasa iz zemalja Evropske unije je istovremeno uvećan 10,5 puta, sa 600 miliona kubika iz prve polovine 2014. na 6,3 milijarde kubika u periodu januar-jun 2015, od čega je najviše uvezeno iz Slovačke, 716 miliona kubnih metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track